Chicago, IL
61°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 56%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
61°F
63°F
64°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 61°F
66°F / 50°F
59°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 5 years ago

By Vera

NAJNOVIJI NAMET Amerika uvela dodatnu carinu na kinesku robu

Stupio je na snagu najnoviji namet – carina na uvezenu kinesku robu što bi moglo da podigne cene odeće, obuće, sportske opreme i drugih potrošačkih artikala za Amerikance.

Nova carina od 15 odsto odnosi se na uvoz kineske robe u vrednosti od oko 112 miliijardi dolara.

Veće carine sada će se odnositi na više od dve trećine potrošačke robe uvezene u SAD iz Kine.

Američka vlada je u velikoj meri do sada nastojala da izbegne potrošačku robu u ranijim rundama podizanja carina.

Predsednik Donald Tramp koji vodi kampanju za drugi predsednički mandat se oglušio o brojna upozorenja o potencijalnim negativnim posledicama ove mere na privredu i tržišta.

Sada kada će cene cene mnogih potrošačkih dobara verovatno porasti, ovaj potez administracije predsednika Donalda Trampa preti glavnom pokretaču američke privrede potrošnji građana, navodi agencija AP.

Predsednik Donald Tramp koji vodi kampanju za drugi predsednički mandat se oglušio o brojna upozorenja o potencijalnim negativnim posledicama ove mere na privredu i tržišta.

Pogođena je velika lepeza proizvoda, koji su do sada bili pošteđeni, posebno u prehrambenom sektoru (kečap, goveđe meso, svinjske viršle, voće, povrće, mleko, sir, začini, sladoled).

Dodatne carine biće primenjene i na sportske artikle, kao što su palice za golf, daske za surfing, bicikli, zatim muzički instrumenti, sportska odeća, nameštaj, ili stolice za decu.

Nove carine dodaju se na dodatne carine već ranije uvedene za kineski uvoz u vrednosti od 250 milijardi dolara.

Do kraja godine ukupan kineski uvoz (u vrednosti od oko 540 milijardi dolara prema podacima iz 2018) biće podložan dodatnim carinama, sa poslednjim krugom povećanja nameta predviđenim 15. decembra, navodi AFP. 

Tekst: Beta Foto: Image by Gino Crescoli from Pixabay

YOU MAY LIKE