Chicago
66°
Sunny
5:16 am8:21 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph ENE
Humidity: 68%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
MonTueWed
79/61°F
70/57°F
70/57°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NAJNEOBIČNIJI ŠEGRT U SRBIJI: Mačak Milisav ima poseban zadatak dok se pletu vaskršnje korpice!

Dobrog šegrta je teško naći kada su zanatski poslovi u pitanju, a Borislava Lukić iz mesta Loznica kraj Čačka, pomoćnika je pronašla, verovali ili ne u jednom mačku. Pred vaskršnje praznike mačak Milisav i Borislava vredno rade na najlepšim dekoracijama za prazničnu trpezu. Konci pastelnih boja koje Borislava Lukić veštim rukama koristi, a veselo ih mrsi prvi pomoćnik Milisav stvaraju originalne dekoracije za vaskršnje praznike.

-Već tri godine heklam dekoracije, pre toga sam vezla, međutim, sada mi je pletenje ovih dekoracije zanimljivije, mogu više da se igram i da kreativnije stvaram. Mogu da dam mašti na volju što se tiče i boja i ukrasa – pojasnila je Borislava .

Način pletenja vaskršnjih ukrasa je jednostavan, priča ova pletilja i dodaje da se radi jednom iglom.

-Ovi ukrasi se pletu sa nametkom, pa se spleću u dve žice, inače zaista može da se pusti mašti na volju i kikice i kvadratići i klot i frket, mnogo što šta može da se uradi od konca.

Moj prvi pomoćnik je mačak Milisav, koji nekad mrsi, a nekad razmrsi konce, mada se ponekad i posvađamo”, kroz osmeh objašnjava pletilja.

Borislavine dekoracije neizostavni su detalj svake tematski dekorisane trpeze, posebno za radosne dane koji su pred nama. Sve pletene igračke koje ova žena stvara svojim umetnim rukama imaju i korisnu i lepu namenu.

-U koku stavljamo šarena uskršnja jaja, piliće oko nje, takođe, kao dekoracija, isto i zečevi, tako da svi ukrasi mogu da stoje na punoj uskršnjoj trpezi – zaključuje Borislava.

Dakle, da bi vam dom bio vedar i veseo u skladu sa najradosnijim hrišćanskim praznikom, nije potrebno mnogo: kokice, zečevi, pastelne boje, primena najstarijih veština i pokoja mačka, kao što je Milisav koji obavlja funkciju prvog saradnika.

PROČITAJTE VIŠE:

VASKRŠNJA POSLANICA: Patrijarh Porfirije pozvao srpski narod na ljubav, slogu i mir!

VELIKO SRCE MLADIĆA IZ PRIBOJA: Za mesec dana skupili pola miliona i pomogli ugrožene pred Vaskrs!

BOŽIĆNI INTERVJU, OTAC EVSTATIJE: Ljude danas mame da budu religiozni, da kupuju poklone za Božić i Vaskrs, ali im brane da budu pobožni!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)