Chicago
63°
Partly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 13mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NAJMLAĐI KAPLAR NA SVETU: Momčilo je imao samo 12 godina kada ga je vojvoda Živojin Mišić unapredio u podnarednika! (FOTO)

Pomen najmlađem kaplaru u Velikom ratu i velikom srpskom junaku, rođenom Lozničaninu i Jadraninu, služio je episkop šabački Jerotej. Na Novom groblju u Beogradu juče je obeleženo tri decenije od smrti Momčila Gavrića.

U ime Jadrana, njegovih zamljaka, poštu mu je odao gradonačelnik Loznice, Vidoje Petrović, koji je najazlužniji što je Gavrić u rodnom gradu dobio ime ulice i veličanstveno spomen obeležje.U ime Šapca, grada stradalnika u Velikom ratu, počast mu je odao gradonačelnik grada na Savi, dr Aleksandar Pajić.

Momčilo Gavrić (1906–1993), bio je najmlađi vojnik, potom i najmlađi podoficir Velikog rata. Nakon što je početkom rata ostao bez roditelja i sedmoro braće i sestara, sa samo osam godina života pridružio se Šestom artiljerijskom puku Drinske divizije. Prepešačio je Albaniju prilikom povlačenja srpske vojske i došao do Krfa. Bio je najmlađi kaplar na svetu, tokom proboja Solunskog fronta je ranjen, a kad ga je vojvoda Živojin Mišić unapredio u čin podnarednika imao je samo dvanaest godina.

Gavrić je simbol dece koja su prerano izgubila svoje detinjstvo. Slike hrabrog, ali ranjenog i izgladnelog dečaka Momčila Gavrića, svedočanstvo su žrtve koje je srpski narod podneo u Velikom ratu i zato je sećanje na ovog div junaka, sećanje na sve žrtve koje smo kao narod podneli u borbi za slobodu. Naša je dužnost da to sećanje sačuvamo.

Ceremoniju obeležavanja tridesetogodišnjice smrti Momčila Gavrića organizovalo je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

PROČITAJTE VIŠE:

27 GODINA OD ZLOČINA BEZ KAZNE: U akciji ‘Bljesak’ proterano je 15.000 Srba, ubijani žene i deca!

NAJSTRAŠNIJI ZLOČIN U SFRJ POČINILA ŽENA: Lepotica se pretvorila u zver! Bila je osuđena na smrt, a onda je nestala…

HRVATI PROGOVORILI O ZLOČINIMA U “OLUJI”: “Ubio brata i sestru, majku s kravama zapalio u štali”. “Danilo Bolta ubijen dva mjeseca nakon 95. rođendana”

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!