Connect with us

Srbija

NAJLEPŠI POGLED U CELOJ SRBIJI: Sa ove planine vide se meandri Zapadne Morave i pola Šumadije (FOTO)

Published

on

Možda nije jedna od najpoznatijih, ali sigurno jedna od najlepših u Srbiji, planina Кablar nalazi se na samo dvadesetak kilometara od Čačka. Legenda kaže da je njenim stazama hodio čak i Sveti Sava, a na 889 metara nadmorske visine, krasi je jedan od najlepših vidikovaca sa kog pogled puca na veličanstvene meandre Zapadne Morave.

„Vidikovac na Кablaru i zvanično se ubraja u pet najlepših u Srbiji, a to mesto beleži velike posete tokom cele godine. Vikendom ga obiđe nekoliko stotina ljudi, a neizbežna je ruta i za planinare. Napravljena je platforma na kojoj posetioci mogu bezbedno da se kreću, a da istovremeno uživaju u pogledu, a ugrađen je panoramer koji upotpunjava celokupni doživljaj“, izjavio je za RINU, Vojin Jakovljević direktor Turističke organizacije Čačak.

Planine Ovčar i Кablar čine na daleko čuvenu Ovčarsko – kablarsku klisuru, a između njih, usekla se reka Zapadna Morava, praveći čuvene meandre. Na ovoj poznatoj turističkoj lokaciji krije se i ogrmno kulturno-istorisjko bogatstvo, pre svega srednjovekovni manastiri, pa se vrlo često naziva i mala srpska Sveta Gora. Ukoliko je dan sunčan i vedar, sa Кablara se može videti pola Šumadije i planine Golija i Zlatibor.

Epidemija korona virusa mnoge je tokom protekle godine zadržala u Srbiji i zato je poseta u Ovčar banji bila rekordna, a popunjenost smeštajnih kapaciteta preko 85 odsto.

„Dosta ljudi se sada odlučilo da svoje vikendice privede turističkoj nameni i kapaciteti u privatnom smeštaju sada su mnogo veći. Cela protekla turistička sezona je dovela je mnogo domaćih turista i ljubitelja prirode u naš kraj, a pored vidikovca na Кablaru, posetioci imaju u ponudi mnoge turističke sadržaje, obilazak manastira, vožnja katamaranom, mnoge pešačke i biciklističke staze koje su dobro obeležene,” rekao je Jakovljević.

Ovčarsko-kablarsku klisuru i država je prepoznala kao lokaciju od izuzetnog zanačaja, pa su planirana velika ulaganja u turističku infrastruktiru.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement