Connect with us

aktuelno

NAJLEPŠE LICE HUMANOSTI: Fondacija Novak Đoković darovala vrednu medicinsku opremu Kliničkom centru Kragujevac

Published

on

U najtežim danima za srpsko zdravstvo mnoge kompanije, sportisti i pojedinci pomogli su svojim donacijama. Kao deo podrške zdravstvenim ustanovama, Fondacija “Novak Đoković” uručila je vrednu medicinsku opremu Kliničkom centru u Kragujevcu.

Na početku pandemije, Novak i Jelena Đoković donirali su milion evra za nabavku neophodne medicinske opreme za naše bolnice i zdravstvene ustanove i nastavili su da pomažu. Samo Kliničkom centru u Kragujevcu darovali su četiri respiratora i 20 kliničkih monitora vrednih oko 120.000 evra.

“Fondacija ‘Novak Đoković’ izražava izuzetno divljenje i poštovanje za naše lekare, medicinske sestre i drugo medicinsko osoblje. Nadam se da će ova oprema olakšati posao svim medicinskim radnicima”, ističe Emina Potrić iz Fondacije “Novak Đoković”.

U protekla dva meseca, osim ulaganja države od oko milion evra, najlepše lice humanosti pokazalo je pedesetak donatora – od kompanija do običnih ljudi. Pomogli su u medicinskoj i zaštitnoj opremi, unformama, hrani. Vrednost donacija je oko 370.000 evra.

JEDAN OD 4 RESPIRATORA: Velika pomoć za pacijente obolele od korone

“Sami smo zvali, niko nije iz Kliničkog centra tražio, mi smo sami ponudili pomoć i nadam se da je uspešno Klinički centar u Kragujevcu ovu epidemiju suzbio”, navodi Zvonko Marković iz Advokatske komore Kragujevac.

Igor Konatar iz preduzeća “Konatar gradnja” kaže da su osetili potrebu da pomognu u izradi kovid bolnica.

“To je mali doprinos u odnosu na lekare i celokupno medicinsko osoblje”, dodaje Konatar.

A njih 360 u kovid sistemu vodilo je bitku za sve nas. Kroz Klinički centar u Kragujevcu prošlo je na stotine obolelih. Nije bilo zaraženih ni među pacijentima ni zdravstvenim radnicima.

“Naši rezultati su, da kažemo, za nijansu bolji nego svetski rezultati i ono čime smo mi posebno ponosni jeste što smo bili deo sistema, zdravstvenog sistema u Republici Srbiji koji je imao među najmanjim stopama smrtnosti uopšte u svim svetskim razmerama”, naglašava doc. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Solidarnost u najtežim vremenima položila je još jedan ispit. Od zdravstvenih radnika Kliničkog centra u Kragujevcu zahvalnost svima koji su doprineli da i u borbi sa kovidom dobiju najvišu ocenu.

IZVOR: RTS FOTO: Printscreen/RTS

Advertisement