Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

NAJLEPŠA TERASA U SRBIJI: Par sokolova Vetar i Ruška pronašli ljubavno gnezdo na neočekivanom mestu! (FOTO, VIDEO)

Živite u soliteru od desetak spratova. Vaš stan samo je još jedna kockica od desetine drugih stanova. Imate malu terasu na kojoj pokušavate da gajite muškatle, ali bezuspešno. Svima muškatle uspevaju, samo vama ne.

Prođu tako meseci dok vi prikupite iskustvo mama, baka, komšinica i ostalih stručnjaka za muškatle. Taman dođe proleće, uzimate motiku i odlučnim hodom idete da zakopate prvu motiku u budućem vrtu kojem će se svi diviti.

Dolazite do žadinjera i ne možete čudu da se načudite. U onoj suvoj zemlji, prepečenoj i skamenjenoj od sunca, nikla ptica! I to ne bilo kakva ptica, već grabljivica.

Kada ste se malo opasuljili, jasno vam je da imate jedinstvenu terasu u čitavom kvartu. Uzbuđeni bacate se na istraživanje. Pokrećete aplikaciju „Ptice na dlanu“ da saznate koja vrsta je u pitanju.

Vetruška, vrsta malog sokola koja naseljava vrlo različita otvorena i mozaična staništa od nizija do planinskih predela. Redovno se gnezdi i u naseljima, uglavnom na kućama i zgradama, što je čini najčešćom grabljivicom urbanih područja. Rasprostranjena je u celoj Evropi, delovima Azije i Afrike.

Kao i drugi sokolovi, ne gradi gnezda, a jaja polaže u stara gnezda ptica iz porodice vrana, na stenama i lesnim odsecima, dupljama u drveću, u nišama zgrada, kuća i drugim objektima, na stubovima za prenos električne energije i slično.

Hrani se pretežno malim sisarima, gušterima, insektima i malim pticama. Poznata je po lebdenju tokom lova.

Pitate se da li joj nekako možete pomoći? Da li joj ostavljati vodu i hranu? Najbolja pomoć je da budete nemi posmatrač i ne uznemiravate ih dok se sezona gnežđenja ne završi i mladunci ne odlete.

Jedino ako zateknete mladunca vetruške na trotoaru ispred, ili negde oko zgrade, vratite ga u žardinjeru ili na krov zgrade, kako bi bio van domašaja pasa i mačaka, a roditelji nastavili da brinu o njemu.

Ako nemate tu sreću da vašu terasu ili okućnicu krasi porodica vetruški, na OVOM LINKU pratite prenos uživo iz gnezda para vetruški, Vetra i Ruške.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Foto: Printscreen Facebook / DruštvoWikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE