Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

NAJGORI MOGUĆI REKORD: Evo koliko dece u Americi je izgubilo život od oružja za godinu dana!

Broj smrtnih slučajeva u kojima su od vatrenog oružja stradala deca dostigao je rekordnu vrednost u Sjedinjenim Državama, pokazala je nova studija Američke akademije za pedijatriju.

Koristeći bazu podataka o smrtnosti Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, studija navodi da je u 2021. godini od povreda uzrokovanih oružjem umrlo 4.752 dece. To je poslednja godina za koju su podaci bili dostupni. U 2020. godini, taj broj je iznosio 4.368, a u 2019. – 3.390.

Nasilje oružjem je vodeći uzrok smrti dece u Sjedinjenim Državama od 2020. godine.

Studija je objavljena u trenutku u kojem su zakonodavci države Tenesi vodili posebnu sednicu o javnoj bezbednosti, a nakon pucnjave u školi u Nešvilu ranije ove godine u kojoj je ubijeno troje dece i troje učitelja.

Eni Endrjus, pedijatrica iz Južne Karoline i istraživačica za prevenciju nasilja vatrenim oružjem, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da kada je postala doktorka “nikada nisam zamišljala da će se brinuti o toliko dece sa rupama od metaka.”

“Ali činjenica je da u svakoj dečjoj bolnici širom ove zemlje ima dece na pedijatrijskim jedinicama intenzivne nege koja su zadobila povrede iz vatrenog oružja“, dodaje ona.

PROČITAJTE VIŠE:

Studija je pokazala i da su crna deca činila oko 67% ubistava vatrenim oružjem, dok na belu decu otpada oko 78% samoubistava uz pomoć oružja.

Iman Omer, studentkinja na Univerzitetu Vanderbilt u Nešvilu i zagovornica protiv nasilja oružjem u organizaciji Student žele akciju (Students Demand Action), kaže da su nalazi studije poražavajući, ali ne i iznenađujući.

“Znam da svake godine 128 dece i tinejdžera u Tenesiju umire od oružja”, kazala je Omer, koja se u glavnom gradu te američke države pridružila demonstrantima koji su zahtevali strožije zakone o oružju.

Guverner Tenesijia Bil Li, koji je poznavao dvojicu nastavnika ubijenih u pucnjavi u Nešvilu, zatražio je od zakonodavaca na posebnoj sednici da pojačaju zakone čiji je cilj da vatreno oružje ostane izvan ruku ljudi za koje se smatra da predstavljaju pretnju. On se suočio sa otporom svojih kolega republikanaca, koji kontrolišu državni parlament.

U saopštenju od utorka, Udruženje vatrenog oružja Tenesija izrazilo je zabrinutost da “iako su neki republikanski zakonodavci rekli da nijedan takav zakon neće biti usvojen, mnogo manje njih je izjavilo da neće biti usvojeni zakoni koji bi imali negativan uticaj na prava zaštićena 2. amandmanom”.

POVEZANE TEME:

OBNOVLJENA POTRAGA ZA BEOGRAĐANKOM: Policija dobila nove dojave u vezi sa ubistvom Ane Volš!

ČUDO NA HAVAJIMA: Usamljena drvena kuća preživela požare netaknuta, svuda okolo pepeo i prah! (FOTO)

DOBILA VIŠE OD 20 GODINA ROBIJE: Žena iz Kanade osuđena za pokušaj ubistva Donalda Trampa otrovom!

Izvor: Glas Amerike
Foto: MidJourney prompt by Serbian Times

YOU MAY LIKE