Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

NAJDUGOVEČNIJI “VLADAR” SRPSKIH SELA: Mijo je već 50 godina predsednik mesne zajednice, a evo šta je sve podigao!

Miodrag Milivojević sa Jelove Gore čitavih pedeset godina nalazi se na mestu predsednika svoje mesne zajednice, jer ga na tu funkciju pola veka biraju meštani sela Gostinice. Njihov je predvodnik i borac koji rešava mnoge probleme, zato, kako kažu, ne žele da ga menjaju.

-Urađena je crkva , dalekovod , javna rasveta , naponska mreza izneta pored puta, napravio sam sedam metara širine mosta na gostinjičkoj reci. U školi ima oko 70 učenika, centralno grejanje, nova kupatila“, kaže za RINU Miodrag.

I dok je država selu podarila novu kuću znanja meštani su predvođeni Bogomoljcima Mijom i Milanom sagradili bogomolj u kojoj se uzdižu molitve Svetom Vladiki Nikolaju za svaku srpsku glavu i svaku stopu srpske zemlje.

PROČITAJTE VIŠE:

-Otac mi je ostavio amanet da napravim crkvu , dosta dobrih i humanih ljudi je pomoglo da se ova bogomolja sagradi, česma je podignuta u čast svih Srba koji su stradali na Jelovoj Gori u Prvom i Drugom svetskom ratu“, kaže Miodrag.

Upravo po svojoj ljubavi prema crkkvi i veri nadaleko je poznat. Gotovo da nema svetinje u Srbiji u koju nije zakoračio na službu da se pomoli Bogu za svoje i tuđe zdravlje i napredak i tako radi od kako je saznao za sebe poučen očevim savetima.

-Otac je išao peške u crkvu osam kilometara, vodio je nas decu. Treba biti pošten i veran prema Bogu i narodu, da bude čestit da pomogne sebi i drugima pre svega da voli drzavu pa da bude bogomoljac, meni je otac govorio ‘poštuj svaku vlast i Bogu se moli za onoga koji vlada’ izbori su često i svako bira koga želi, a ko je zadovoljan ili nije – to je individualno“, kaže Miodrag kojeg od milošte zovu Mijo Bogomoljac.

I mnogo je Mijo Bogomoljac kako kažu mestani uradio za svoj kraj, jedino do njegovog doma nije stigao asfalt, ali se nada da će do kraja svog vladanja ovim krajem i taj posao završiti.

POVEZANE TEME:

NAJMANJE SELO U SRBIJI? Ovde žive samo četiri duše, a evo koliko godina ima najmlađi stanovnik!

VAŽAN OBIČAJ SRPSKOG NARODA: Izašao dokumentarni film o svinjokolju i njegovom značaju za seoski život! (VIDEO)

HEROJI NE OKLEVAJU: Mladić spasio ženu i dete sa šina u poslednjem trenutku! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE