Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 6mph SW
Humidity: 38%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
52°F
50°F
46°F
45°F
43°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
45°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By admin

NAJČUDNIJA FARMA U SRBIJI: Penzioner umesto stoke gaji kalifornijske gliste, a posao ide odlično! (FOTO)

Iako je zagazio u pozne godine, za dedu Radosava Markovića iz sela Ražana kod Кosjerića može se reći da je jedan od najinovativnijih farmera u Srbiji. Dok njegovi vršnjaci uzgajaju krave, ovce i kokoške Raćo ima kalifornisjke gliste i to ne bilo kakve već one koje daju kvalitetan humus. Кaže da ga jer rad održao, pa mu nije teško da sate provodi u glistenjaku. Ovim neobičnim poslom počeo se baviti sasvim slučajno i to nakon što je gledao emisiju na televiziji u kom je bilo reči upravo o humusu napravljenom od strane kalifornijskih glista.

“To mi je delovalo primamljivo, ali mnogi su me tada gledali neshvaćeno. Nije im bilo jasno ni šta je to, ni kako funkcioniše. Predložio sam prijatelju da od toga možemo napraviti čudo, dok su nas komšije gledale radoznalo i pitali zašto se ne bavimo nekim normalnim poslom. Nabavili smo veću količinu kalifornijskih glisti iz Brčkog i počeli proizvodnju humusa za domaćinstva, što se nakon nekog vremena pokazalo kao odličan potez“, rekao je za RINU, Raćo Marković.

Iako je svaki početak težak od svoje ideje nije odustao, kapacitete je širio i danas može da se pohvali da je broj legla kalifornisjkih glista u njegovom domaćinstvu čak 100 i da sam može da proizvede i do 350 litara humusa. Iako zahteva dosta rada kaže da ovakav vid proizvodnje nije čest u našoj zemlji i da može biti odličan poslovni potez za mlađe poljoprivrednike koji imaju volje i elana da se upuste u nove izazove.

„Humus kalifornijskih glista predstavlja vrlo kvalitetno organsko đubrivo koje se dobija preradom organskog otpada, kao što su ostaci voća, povrća, lišća, stajnjaka, ostataka hrane. Uzgajaju se u zrelom stajnjaku kojeg razlažu pri ishrani, a ostatak koji ne usvoje u organizmu izbacuju kao humus. Ono što je važno jeste da on uvek ima dobru otkupnu cenu, a potražnja je zadovoljavajuća. Ovo đubrivo nema nikakav miris niti ima hemijske dodatke i odličan je za one koji žele na organski način uzgajati povrće, voće ili cveće. Glistenjak možete i sami napraviti ako nabavite leglo kalifornijskih glista“, otkriva deda Radosav.

Ovako proizvedeno đubrivo poboljšava strukturu tla, ali i sadrži mnogo veću količinu korisnih bakterija i mikroba koji pozitivno utiču na razvoj i kvalitet same biljke. Glistenjak kao osnovno đubrivo se koristi i kao deo supstrata za proizvodnju rasada i sadnica, ali i za prihranu biljaka tokom cele godine.

„Кalifornijske gliste su poput vrednih radnika koji rade na malim farmama. Veoma su profitabilne i mogu da proizvedu velike količine humusa na godišnjem nivou. Lako se razmnožavaju, pa tako na tim malim farmama iz dana u dan imate sve više radnika koji ustvari delaju za vas. Jedna glista izleže oko 20 novih glistica. Nisu zahtevne i mogu se uzgajati kako na otvorenom, tako i na zatvorenom prostoru. Od opreme najvažnije je da imate dobra kolica da dovozite stajnjak, kantu za zalivanje i lopatu“, objašnjava Radosav.

Ono što bi svakako bio motiv više da se upustite u avanturu i sami formirate svoju malu farmu jeste činjenica da organska proizvodnja postaje sve zastupljenija u Srbiji i u svetu, pa produkti dobijeni uz pomoć humusa kalifornijskih glista postaju sve traženiji i samim tim deficitarni na domaćem, ali i na evropskom i svetskom tržištu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE