Connect with us

Srbija

NAJČISTIJA REKA U SRBIJI: Lepota Velikog Rzava nikoga ne ostavlja ravnodušnim (FOTO)

Published

on

Кorona virus ove godine mnoge je uputio na obale domaćih reka i vodopade za koje većina nije ni znala da takve prirodne lepote kod nas uopšte i postoje.

U zapadnom delu naše zemlje smešten je pravi biser. Zvanično najčistija reka u Srbiji jeste Veliki Rzav koja izvire u podnožju planine Mučanj, dugačka je 62 kilometra, protiče kroz opštinu Arilje i na kraju se uliva u Moravicu.

„Prave ga Presečka reka koja izvire na obroncima planine Čemernice i Jamčica u selu Močiocima, reka dalje teče kroz četiri kanjona daleko od puteva i naseljenih sela, prvi je Visočki, gde se mogu videti i termalni izvori, a na potezu od Radoševa do Кruščice se nalazi suženje i kaskadni vodopad visine oko 2 metra. Na tom delu reka je uska i ulazi u kanjon Orlovače i ovaj deo može da se uporedi sa Tarom. Veliki Rzav je jako lepa i uzbudljiva reka, koja protiče kroz čist krečnjački kanjon, sa jako brzim protokom vode i konstantnim manjim bukovima“, rekla je za RINU, Marija Aleksić iz Turističkog centra u Arilju.

Upravo ovaj dar prirode jedan je od najvećih turističkih potencijala opštine Arilje, jer svake godine baš zbog Velikog Rzava tu dođe veliki broj posetilaca. To je jedno od najpopularnijih kupališta u zapadnom delu Srbije, pa ovde svoju oazu tokom letnjih meseci pronalaze ne samo Ariljci, već i građani susednih opština i gradova.

Veći deo obale je preuređen u funkcionalne plaže i to neobičnih imena poput Bose Noge, Sonjinih Čari, Žute stene. Tu se nalazi i rečno ostrvo Uski vir koje je pešačkim mostom povezano sa stazom i asfaltnim putem, a svakog jula tu se održava i festival ARLEM. Plaže su pogodne za bavljenje sportom, a voda Velikog Rzava idealna za avanturu.

„Кad je vodostaj odgovarajući Veliki Rzav odličan je za rafting. Pre deset godina zaljubeljnici u čistu prirodu prvi put su krenuli nizvodno i od tada se išlo nebrojeno puta u raznim čamcima po raznim vodostajima i raznim delovima Velikog Rzava. Ono što je najvažnije jeste da na ovoj reci nikada nije isto i nikada nije dosadno. Dobar vodostaj garantuje dobru zabavu za ljubitelje raftinga“, istakla je Marija.

Osim što je prava oaza za ljubitelje nekatknute i čiste prirode, reka Veliki Rzav omiljeno je nesto i brojnih ribolovaca. U njenim vodama najviše žive lipljen i pastrmka, a vrlo često vešti pecaroši mogu da uhvate i klena. Ribilov na ovoj reci dozvoljen je sedam meseci u godini od marta do oktobra.

Izvor: RINA
Foto: RINA / Wikimedia Creative Commons

Advertisement