Connect with us

Dijaspora

NAJCENJENIJI SRPSKI GLUMAC U AMERICI, DŽEK DIMIĆ: “Srbija je dokaz da novac nije uslov za kvalitetnu filmsku produkciju”

Published

on

Najpoznatiji i najcenjeniji srpski glumac u Holivudu, Džek Dimić, u razgovoru za Tanjug kaže da je srpska kinematografija pokazala kako novac nije uslov za odličnu produkciju i da često nema velike razlike u kvalitetu između pojedinih srpskih i projekata koji se realizuju u Americi.

Džek Dimić je jedan od retkih srpskih glumaca koji može da se pohvali uspehom u Holivudu. On je ostvario do sada više od 80 uloga na filmu, televiziji i pozorištu na četiri jezika i četiri dijalekta na engleskom jeziku.
Poznat je po zapaženim ulogama u serijama: Red i zakon, Havaji 5-0, Кasl, Odstrel, Lilihamer, CSI, Elementarno, Startap, Crna lista, Teslin narod i Brain Dead.

Film “Teslin narod”, u kojem Dimić tumači lik Nikole Tesle, nominovan je za nagradu Oskar u kategoriji dugometražni dokumentarni film 2019. godine.

Dimić napominje da filmska industrija u SAD mnogo trpi zbog posledica pandemije i da je njena produkcija opala od 40 do 68 procenata.

“Filmska, televizijska, pozorišna produkcija u SAD trenutno ne postoje. Skoro smo zaboravili kada su pozorišta bila otvorena. Čuo sam da Brodvej treba da proradi od sredine maja meseca ali to još nije potvrđeno. Svi zaposleni u industriji zabave veoma trpe. Na svakom kastignu za svaku ulogu pre pandemije bilo je u konkurenciji 300 ili 400 ljudi. Sada je taj broj tri puta veći jer je ostao isti broj glumaca, a uloga je za 40 do 68 posto manje”, kazao je Dimić.

KANDIDAT ZA OSKARA: Džek Dimić u filmu “Teslin narod”

Poznati glumac ima reči hvale za srpsku kinematografiju.

“Drago da se snima dosta serija, filmova…u Srbiji. Posebno me veseli što ima posla za moje kolege glumce . Ponosan sam što je srpska kinematografija pokazala da novac nije uslov za kvalitet pa često nema velike razlike u kvalitetu između pojedinih srpskih i projekata koji se realizuju u Americi”, naveo je Dimić.

Кako i sam kaže bio je protagonista nekoliko projekata nastalih na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

“U poslednje tri godine radio sam četiri ili pet serija i tri filma. Upravo sam dobio ulogu u seriji Кlan gde igram kontroverznog biznismena, Mileusnića. Radujem se početku snimanja koje je zakazano za kraj maja. Dobro je kolege mnogo rade u Srbiji za vreme pandemije jer je njihova situacija drugačija u odnosu na glumce u SAD. Mi smo ipak ovde zaštićeni. Član sam jednog od najmoćnijih sindikata na svetu koji štiti glumce, reditelje, scenariste. Plaća nam se minuli rad, stalno dobijam finansijsku naknadu za projekte koje sam radio davno”, rekao je Dimić.

Za njega nema dileme da su filmadžije u Srbiji pokazale da je i u doba pandemije moguće snimati kvalitetne sadržaje.

“Srbija je postala jedan od pokazatelja da novac nije uslov za kvalitet i da je moguće možete dobru seriju ili film bez megalomanskih honorara. Ovde u Njujorku, da bi snimili dva kadra, za koja morate da zatvorite na primer samo dva bloka Leksington avenije, gradu morate da platite pola miliona eura. Drago mi je što u Srbiji iz tog nekog kvantiteta proizilazi i kvalitet. Moje kolege sa prostora nekadašnje Jugoslavije su uvek pronalazile način bez obzira na okolnosti da pokažu koliko vrede u umetničkom smislu”, kazao je Dimić.

U saradnji sa “Mi magazinom” iz Torontoa, Dimić trenutno radi na humorističkom web serijalu “Milorad Zeneka”.

On u serijalu glumi priučenog reportera koji izveštava sa ulica Njujorka.
Кako kaže, kroz ovaj lik pokušava da unese malo vedrine u ova ne baš srećna vremena.

“Milorad Zeneka” nastao u saradnji sa “Mi magazinom” iz Torontoa, vlasnika Nenada Stankovića u kojem tumačin ulogu priučenog reportera. Stanković me je je zamolio pre mesec dana da mu snimim neki prilog o tome kakva je situacija o Njujorku. Međutim, verujem da čovek ne treba da radi posao za koji nije školovan, pa sam predložio Stankoviću da napravimo parodiju na sve ovo što se dešava, kroz lik priučenog reportera koji na šaljiv način “izveštava”, kaže Dimić.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVI PROJEKAT DŽEKA DIMIĆA: Milorad Zeneka otkriva Ameriku u doba korone! (VIDEO)

INTERVJU, GLUMAC JACK DIMICH (VIDEO): Zašto su Amerikanci dočekali “Daru” “na nož” i ko stoji iza svega!

KINESKA FACA, SRPSKA DUŠA: Džon iz Čikaga igra kolo, ko slavuj peva srpske pesme, a i ćerku je udao za Srbina! (VIDEO)

Napominje da su reakcije na prvo epizodu bile fantastične.

“Sada smo na četvrtoj epizodi, a u toku su pregovori i sa nekoliko televizija da se to emituje i na malim ekranima. Navikao da radim zločeste ljude, negativce i nemam toliko često priliku da radim komediju. Po prvi put imam četiri uloge, radim i posao snimatelja i scenariste i reditelja i glumca”, rekao je naš poznati glumac.

Vrlo rado dolazi u Srbiju i ovog leta planira da nastupi u selu Vlasi kraj Pirota.

“U Pirot me je pozvao vajar i skulptor Zoran Mojsilov organizuje festival u selu Vlasi. Predstaviću se najverovatnije monodramom “Moj život” po divnom tekstu Josipa Pejakovića. Radujem se druženju sa kolegama umetnicima na tom festivalu”, zaključio je Dimić.

Izvor: Dnevnik Foto: Nemanja Obradović / Ema Bednarz

Advertisement