Chicago
52°
Rain
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 48°F
Wind: 15mph S
Humidity: 59%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
54/43°F

Published 7 months ago

By Antonije Kovačević

NAJBOLJI BALKANSKI MUZIČARI STIŽU U AMERIKU! Vlatko Stefanovski i Teodosi Spasov na koncertima u Čikagu, Njujorku…

Dva ponajbolja muzičara sa Balkana i Jugoistočne Evrope dolaze u Ameriku i Kanadu! Makedonski virtuoz na gitari Vlatko Stefanovski i bugarski majstor duvačkih instrumenata, Theodosii Spassov, udružili su snage, spojili melodije Istoka i Zapada, i ovu jesen (od 22.oktobra do 4.novembra) će provesti na turneji tokom koje će obići Čikago, Njujork, Boston, Toronto, Montreal, Dalas, Las Vegas, Sijetl...

KARTE ZA KONCERT U ČIKAGU KUPITE OVDE!

KARTE ZA KONCERT U NJUJORKU KUPITE OVDE!

Tom prilikom sviraće dobro poznate stvari sa repertoara balkanske muzičke baštine, tradicionalne narodne pesme u njihovim specijalnim aranžmanima, ali i moderne kompozicije koje će svaki ljubitelj muzike lako prepoznati.

Vlatko Stefanovski je počeo da svira gitaru sa 13 godina u rodnoj Makedoniji. U kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu “Leb i So”l, koja je postala jedan od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. “Leb i Sol” je objavio 14 albuma i bio na turnejama širom sveta. Od sredine 1990-tih Stefanovski razvija uspešnu solo karijeru. U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao širom sveta sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stokelo Rozenberg, Giboni, Jan Akerman, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Zulfikarpašić, Manu Kače i Toni Levin. Njegov skoriji rad obuhvata i muziku za filmove, pozorište i balet.

VELEMAJSTOR GITARE DOLAZI U AMERIKU: Vlatko Stefanovski

Theodosii Spassov je počeo da svira kaval u svojoj rodnoj Bugarskoj. Kaval, drvena „pastirska flauta” sa osam rupa, jedan je od najstarijih instrumenata u Evropi, a Spassov je razvio svoj jedinstveni stil sintetizujući narodnu muziku sa džezom i klasičnom muzikom. Njuzvik ga je prepoznao kao jednog od najtalentovanijih muzičara u svom članku „Najbolje sa Istoka” 1995. Više od 20 godina Theodossi je gostovao po celom svetu.

BALKANSKI DUET SNOVA: Stefanovski i Spassov će u oktobru i novembru obići SAD i Kanadu

Njegov jedinstveni način sviranja impresionirao je publiku, ali i muzičare koji sarađuju sa njim, kao što su Dejv Libman, Endi Šepard, Jildiz Ibrahimova, Enio Morikone, Džejmi Hadad, Albert Mangelsdorf, Mark Džonson, Ivo Papazov, Kazumi Vatanabe. Između 1998. i 2012. bio je član svetski poznate irske muzičke i plesne produkcije “Riverdance”. Prošle godine predsednik Bugarske dodelio je Spassovu najviše kulturno priznanje u zemlji; Orden Svetih Ćirila i Metodija.

BALKANSKA TRADICIJA: Teodossi Spassov svira kaval, tradicionalni duvački instrument

Individualna vrednost ove dvojica vanserijskih umetnika je nesporna, a vi pokušajte da zamislite šta su u stanju da naprave kada budu zajedno na sceni.

Vlatko Stefanovski i Theodosii Spassov otvaraju američko-kanadsku turneju koncdertima u Čikagu i Njujorku 22. i 23oktobra 2022, a karte su već u prodaji.

KARTE ZA KONCERT U ČIKAGU KUPITE OVDE!

KARTE ZA KONCERT U NJUJORKU KUPITE OVDE!

Piše: Antonije Kovačević Foto: Promo

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!