Connect with us

događaji

NAJBOLJI BALKANSKI MUZIČARI STIŽU U AMERIKU! Vlatko Stefanovski i Teodosi Spasov na koncertima u Čikagu, Njujorku…

Published

on

Dva ponajbolja muzičara sa Balkana i Jugoistočne Evrope dolaze u Ameriku i Kanadu! Makedonski virtuoz na gitari Vlatko Stefanovski i bugarski majstor duvačkih instrumenata, Theodosii Spassov, udružili su snage, spojili melodije Istoka i Zapada, i narednu jesen (od 22.oktobra do 4.novembra) će provesti na turneji tokom koje će obići Čikago, Njujork, Boston, Toronto, Montreal, Dalas, Las Vegas, Sijetl...

Tom prilikom sviraće dobro poznate stvari sa repertoara balkanske muzičke baštine, tradicionalne narodne pesme u njihovim specijalnim aranžmanima, ali i moderne kompozicije koje će svaki ljubitelj muzike lako prepoznati.

Vlatko Stefanovski je počeo da svira gitaru sa 13 godina u rodnoj Makedoniji. U kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu “Leb i So”l, koja je postala jedan od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. “Leb i Sol” je objavio 14 albuma i bio na turnejama širom sveta. Od sredine 1990-tih Stefanovski razvija uspešnu solo karijeru. U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao širom sveta sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stokelo Rozenberg, Giboni, Jan Akerman, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Zulfikarpašić, Manu Kače i Toni Levin. Njegov skoriji rad obuhvata i muziku za filmove, pozorište i balet.

VELEMAJSTOR GITARE DOLAZI U AMERIKU: Vlatko Stefanovski

Theodosii Spassov je počeo da svira kaval u svojoj rodnoj Bugarskoj. Kaval, drvena „pastirska flauta” sa osam rupa, jedan je od najstarijih instrumenata u Evropi, a Spassov je razvio svoj jedinstveni stil sintetizujući narodnu muziku sa džezom i klasičnom muzikom. Njuzvik ga je prepoznao kao jednog od najtalentovanijih muzičara u svom članku „Najbolje sa Istoka” 1995. Više od 20 godina Theodossi je gostovao po celom svetu.

BALKANSKI DUET SNOVA: Stefanovski i Spassov će u oktobru i novembru obići SAD i Kanadu

Njegov jedinstveni način sviranja impresionirao je publiku, ali i muzičare koji sarađuju sa njim, kao što su Dejv Libman, Endi Šepard, Jildiz Ibrahimova, Enio Morikone, Džejmi Hadad, Albert Mangelsdorf, Mark Džonson, Ivo Papazov, Kazumi Vatanabe. Između 1998. i 2012. bio je član svetski poznate irske muzičke i plesne produkcije “Riverdance”. Prošle godine predsednik Bugarske dodelio je Spassovu najviše kulturno priznanje u zemlji; Orden Svetih Ćirila i Metodija.

BALKANSKA TRADICIJA: Teodossi Spassov svira kaval, tradicionalni duvački instrument

Individualna vrednost ove dvojica vanserijskih umetnika je nesporna, a vi pokušajte da zamislite šta su u stanju da naprave kada budu zajedno na sceni.

Vlatko Stefanovski i Theodosii Spassov otvaraju američko-kanadsku turneju koncdertima u Čikagu i Njujorku 22. i 23oktobra 2022, a karte su već u prodaji.

KARTE ZA KONCERT U ČIKAGU KUPITE OVDE!

KARTE ZA KONCERT U NJUJORKU KUPITE OVDE!

Piše: Antonije Kovačević Foto: Promo

Advertisement