Connect with us

Srbija

NA OSNOVU 98,87 ODSTO GLASOVA: RIK objavio najnovije rezultate izbora!

Published

on

Republička izborna komisija je na veb prezentaciji objavila rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 98,73 odsto obrađenih biračkih mesta, odnosno 98,87 odsto obrađenog biračkog tela.

Prema podacima RIK-a na osnovu 98,87 odsto obrađenog biračkog tela, cenzus je na parlamentarnim izborima prešlo 11 stranaka i koalicija, od kojih su četiri manjinske.

Koalicija “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” je prema ovim rezultatima osvojila 120 mandata, lista “Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije” 38 mandata, a lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” 32 mandata.

Lista “Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije (DSS) – Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) – Vojislav Mihailović” osvojila je 15 mandata, a lista “Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović” 13 mandata.

Po 10 mandata imaju lista “Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije” i lista “Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”.

Lista “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor” osvojila je 5 mandata, lista “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić” 3 mandata, dok lista “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” i lista “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin” imaju po 2 mandata.

Odlaganje konačnih retzultata

Republička izborna komisija saopštila je da se rokovi za proglašenje konačnih rezultata izbora odlažu zbog ponovljenog glasanja.

U saopštenju RIK-a navedeno je da u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika, lokalne izborne komisije imaju rok od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta da utvrde zbirne izveštaje o rezultatima glasanja i da taj rok zaista ističe u četvrtak u 20.00 časova.

„Međutim, istim zakonom je propisano da se ovaj rok pomera u slučaju onih lokalnih izbornih komisija na čijoj teritoriji se glasanje na nekom biračkom mestu ponavlja, te se u tom slučaju rok od 96 časova računa od zatvaranja biračkog mesta na kojem se glasanje ponavlja, odnosno od donošenja odluka po pravnim sredstvima koja eventualno budu podneta zbog tog ponovljenog glasanja“, obrazložio je RIK.

Imajući u vidu da je na veb-prezentaciji Republičke izborne komisije objavljeno rešenje kojim je na određenim biračkim mestima poništeno glasanje, to odlaže utvrđivanje rezultata glasanja u tim jedinicama lokalne samouprave.

Samim tim, odlaže se i rok u kojem je Republička izborna komisija dužna da objavi ukupne rezultate izbora.

“Imajući u vidu da će se glasanje ponavljati na određenom broju biračkih mesta, o čemu će odluku doneti Republička izborna komisija u skladu sa zakonom, u ovom trenutku se ne može utvrditi vreme u koje će biti utvrđeni i objavljeni ukupni rezultati izbora, kako za narodne poslanike, tako i za predsednika Republike”, navedeno je u saopštenju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS, Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Republička izborna komisija

Advertisement