Connect with us

Srbija

BEZOPASNE, A ULIVAJU STRAH: U Beogradu se ponovo pojavile škorpije!

Published

on

Ulivaju strah, ali su bezopasne – i beogradske zmije i beogradske škorpije. Ponovo su se pojavile na Vračaru, baš kao i pre nekoliko godina. U Evropi živi oko 15 vrsta škorpija, a kod nas desetak. Sve škorpije imaju otrov, ali kako tvrde biolozi, ove koje su se pojavile na Vračaru potpuno su bezopasne.

I ovog proleća, u pojedinim delovima grada, Beograđane su iznenadile neprijatne komšije: škorpije. Stanari Vladetine 21A još se sećaju kako je bilo pre dve godine, kada ih je bilo mnogo u zidovima zgrade.

Ima ih na Paliluli, u Starom gradu, na Zvezdari i Karaburmi. Sakrivaju se na vlažnim i tamnim mestima, kažu stručnjaci. Zato su za njih idealni podrumi, posebno u starim zgradama, a tek po neka zaluta u stan.

Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta kaže da škorpija ima u Beogradu, ali da to nije ništa neuobičajeno.

“To su normalni stanovnici i ima ih svuda po Beogradu, naročito kod starih građevina, pukotina stena: tu prezimljuju i noću skrivaju. I na Kalemegdanu i na Tašmajdanu ih ima. Građani ih često vide i sakupljaju, pa nas zovu”, objašnjava Tomanović.

Reč je o balkanskim škorpijama, tipičnoj vrsti za naše područje. Vrlo su male i, iako imaju žaoku, bezopasne, jer je otrov slabog intenziteta.

“Ima bodlju, ima otrov, ali ovih naših vrsta otrov je na nivou otrova pčele, ose. Nećete imati ozbiljnije tegobe”, objašnjava Aleksandra Zatezalo iz Zavoda za zaštitu prirode.

Stručnjaci ih nazivaju korisnim životinjicama, jer se hrane insektima, pa ih ne treba ubijati.

Ukoliko ih primetite u svom stanu, kažu, najbolje je da ih rukavicom pažljivo uhvatite i vratite u prirodu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

Advertisement