Connect with us

Srbija

MUJA, LEGENDA BEOGRADSKOG ZOO VRTA: Priča o najstarijem aligatoru na svetu, koji je preživeo čak 3 rata! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Nije samo Aleksandar Vučić jedina tema iz Srbije o kojoj pišu svjetski mediji. Upravo ga je ugrozio najstariji krokodil na svijetu koji, ako niste znali, živi u beogradskom Vrtu dobre nade na Malom Kalemegdanu još od otvaranja zoološkog vrta 1937. godine i koji je prije nekoliko dana i zvanično napunio 83 godine. Nezvanično, Mujo ima i više od 90 godina…

Činjenica da su američkom krokodilu Muji (alligator mississippiensis) pažnju posvetile napoznatije i najveće novinske agencije kao što su Reuters, BBC ili AFP svjedoči da se radi o više nego zanimljivom i pažnje vrijednom fenomenu, piše Goran Mišić za Al Jazeera Balkans .

Pogotovo od kada je objavljeno da je proljetos u Moskvi u 85. godini uginuo Saturn, Mujin rođak, a prema nekim podacima i Mujin rođeni brat, za koga se do tada smatralo da je najstariji.

Aligator Muja / Wikimedia Creative Commons

Mujin rođak – Hitlerov ljubimac

„Naš američki aligator Saturn uginuo je juče ujutru od starosti. Imao je 84 godine. Godine za poštovanje“, naveli su Moskovljani. Ova vrsta inače u prosjeku živi 30 do 50 godina.

Nakon ove vijesti neki od uglednih američkih univerziteta su potvrdili da je Mujo ili Muja, kako ga nazivaju u Beogradu (gdje sva muška imena koja koja se završavaju samoglasnikom o automatski pretvaraju u a, pa tako i Mujo), poslije smrti Saturna i zvanično postao najstariji na svijetu.

Nažalost, brojne kontroverze o životu Saturna i Muje zbog uništenih arhiva, prvi je preživio bombardovanje Berlina 1943. godine I čuvenu Bitku za Berlin, dok je Mujo preživio čak tri bombardovanja Beograda (1941. od strane Njemačke, 1944. od strane saveznika i 1999. od strane NATO-a).

Osim činjenice da su odrasli pod bombama, sve ostale informacije ostale su ili poluistine i glasine od kojih je najsenzacionalnija ona da je Saturn bio ljubimac Adolfa Hitlera koji je, kao što je poznato, bio čest gost berlinskog zoo-vrta.

Berlinski zoološki vrt je Saturna kao bebu dobio na poklon 1936. godine, a pobjegao je iz zoološkog vrta tokom bombardovanja 1943. godine. Britanski vojnici su ga pronašli tri godine kasnije i poklonili ga Sovjetskom Savezu. Gdje je i kako proveo tri godine neće se nikad saznati, ali je činjenica da je 74 godine bio zvijezda zoo-vrta u Moskvi.

Jedino što je potpuno sigurno je da su oba krokodila iz Amerije stigla u Njemačku 1936. godine, a jedini pisani trag o poklonu Berlina Beogradu može se pročitati u Vremenu od 10. avgusta 1937. godine koje je objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na objavljenoj fotografiji izgleda znatno starije, a po procjenama misli se da je tada već imao desetak godina.

Kad bi Mujo mogao da priča

Ko mu je, kada i zašto dao ime Muja, ostaće tek jedna od brojnih tajni o kojoj će ovaj beogradski starosjedilac, uostalom kao i o svemu drugome šta se oko njega dešavalo, šutjeti do kraja života. A kad bi mogao da priča, bila bi to jedna od najboljih hronika Beograda ikad ispričana…

„Deda, jel’ ovaj krokodil živ?“

„Ne znam sine. I ja sam to pitao svog dedu pre 60 godina.“

Ovaj kratak dijalog pored kamene ograde ljetnjeg dijela Mujinog bivaka u Beogradu možda najrječitije oslikava doživljaj mnogih posjetilaca koji nisu imali sreću da vide Muju u akciji.

Kao i svi drugi primjerci njegove vrste on energiju troši samo radi nabavke hrane, a hrani se isključivo mesom i to jednom ili dva puta mjesečno kada pojede pet-šest kilograma pacova, prepelica, pilića, ribe i drugih sitnih životinja. Ostalo vrijeme provodi nepomičan ne osvrćući se na posjetioce koji ga pokušavaju gađati novčićima i drugim predmetima (što je zabranjeno) i natjerati da se barem malo pokrene.

Najstariji američki aligator na svijetu najviše voli dane provoditi odmarajući u bazenu i imitaciji pećine koja je napravljena samo za njega. Kada temperatura dostigne 20 stepeni, Mujo izlazi iz pećine gdje odmara u spoljašnjem bazenu, tako da šest meseci godišnje provede napolju, a šest unutra.

Aligator Muja / Wikimedia Creative Commons

Nije isključeno da ima potomke

Da je Mujo ipak jako živahan i, naravno, opasan, može se vidjeti tek kada mu hranitelj donese hranu, što je mnogo lakše vidjeti na You tubeovoj postavci “Hranjenje Muje” nego u samom zoološkom vrtu.

Kako se navodi na sajtu beogradskog zoo vrta, Mujo je danas jedini stanovnik vrta koji je preživio Drugi svjetski rat, tokom koga je vrt bio gotovo potpuno razoren. Njegova dugovječnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi, tvrde u Zoo vrtu.

Ostalo je zabilježeno da je 2012. Mujo dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da amputiraju kandžu. Svojevremeno, dalekih šezdesetih, Mujo je imao i ženku, ali je ona uginula.

U Beogradu misle da Mujo nema potomstvo, ali i da to nije isključeno, pošto se tridesetih godina prošlog vijeka nije vodila baš uredna evidencija u Njemačkoj, pa Mujo ipak možda ima rođake po drugim evropskim zoo vrtovima.

Ni stručnjaci više ne mogu procijeniti koliko dugo Mujo još može živjeti, ali se nadaju da će to biti barem još desetak godina.

Pogotovo zbog toga što je i zvanično najstariji alligator u zatočeništvu.

Piše: Goran Mišić za Al Jazeera Balkans
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement