Chicago
39°
Clear
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 0
WedThuFri
52/39°F
45/36°F
39/36°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

MUDROSTI I ČUDA MANASTIRA DEČANI: Iguman najveće kosovske svetinje govori o životu s Bogom i među zlom (VIDEO)

Proteklih dana u Americi boravi Sava Janjić, iguman kosovskog manastira Visoki Dečani, koji je u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu služio svetu liturgiju nakon čega je održao vrlo posećeno predavanje i razgovarao sa vernicima.

Svetu liturgiju iguman je služio zajedno sa parohom crkve, sveštenikom Aleksandrom Petrovićem, a među onima koji su došli da ga vide i čuju bio je i proslavljeni NBA košarkaš I I zvezda Čikago Bulsa Nikola Vučević, koji koristi svaku priliku da prisustvuje bogosluženjima i događajima pri našim crkvama.

Iguman Visokih Dečana pozdravio je parohijane i preneo im pozdrave vladike raško prizrenskog Teodosija i dečanskih monaha. A onda je otac Aleksandar Petrović poklonio igumanu ikonu sa pet srpskih svetaca koji su živeli na prostorima Amerike. Nakon toga gosti i domaćini posluženi su ručkom, a onda je usledilo predavanje igumana Save praćeno pitanjima prisutnih koji su se interesovali za situaciju na Kosovu I Metohiji i sve ono što preživljava narod, sveštenstvo i monaštvo na tim prostorima.

-Manastir je preživeo pravim čudom, s obzirom na to kako su sve i koliko puta pokušali da ga sruše. Gađali su ga zoljom, pucali na njega iz raznih oružja, spremali se da ga dignu u vazduh, ali nas je spasla božja promisao i zaštitio sveti kralj Stefan Dečanski, čije mošti se nalaze u manastiru. Danas je manastir jedina svetinja u Evropi koja je pod 24-časovnom zaštitom naoružane vojske, ističe iguman Sava.

Okupljenima se obratio i Božo, iskušenik manastira Visoki Dečani i svršeni student Medicinskog fakulteta, koji je svojim zanimljivim izlaganjem izazvao simpatije i nasmejao punu crkvenu salu.

Pogledajte najzanimljivije delove obraćanja igumana manastira Visoki Dečani…

Za više ekskluzivnih ispovesti i reportaža iz života srpske dijaspore i matice zapratite Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

AUTOR: Antonije Kovačević FOTO: Aleksandar Plavevski, Manastir Visoki Dečani MONTAŽA: Miloš Kerečki

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!