Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

MOŽE LI NEKO OVO DA OBJASNI? Ista igračka 10 puta skuplja u Srbiji nego u Americi!

Videli smo do sada mnoge nelogičnosti kada su u pitanju cene proizvoda u Srbiji i inostranstvu, naročito kada su u pitanju proizvodi domaće prehrambene industrije. Čudili smo se kako je moguće da je Plazma keks (koji se u Americi zove “Lane”) ili Eurokrem jeftiniji u Čikagu nego u Beogradu, ali poslednji slučaj zaista razbija sve granice logike!

Naime, naša čitateljka Jovana Đelić, koja živi u Bostonu (SAD) skrenula nam je pažnju na jednu igračku koja je, nećete verovati, deset puta skuplja u Srbiji negoli u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radi se o igrački Fisher Price Kuca sveznalica (Fisher Price Laugh and Learn Smart Stages Puppy) koja ako je naručite u Americi, sa sve dostavom, košta 7,24 dolara, dok u Srbiji (DexyCo) ista kuca iz nekog razloga košta celih 6,999 dinara.

Da li je srpski model Kuce Sveznalice, inače predviđene za igru i učenje dece između 6-36 meseci, možda pametniji i više zna od američkog modela, ne znamo, ali dramatična razlika u ceni verovatno jedino objašnjenje ima u trgovačkim maržama.

“Apropo cena u Srbiji, i dalje najviše ne mogu da razumem cene igračaka. Ista igračka u Americi je trenutno oko 700 dinara. Takva ista je u Srbiji 7 hiljada (Dexy Co, Aksa…). Razumem i marže i sve, ali DESET puta skuplja da bude, to je kriminal. Pri tom je to obična igračka, ništa trenutno popularno, u prodaji je godinama…”, napisala je na svom Fejsbuk profilu naša čitateljka Jelena Đelić.

Da stvar bude zanimljivija, brzom pretragom na internetu istu ovu Kucu smo našli na Amazonu po ceni od samo 6,24 dolara, uz naravno besplatnu dostavu. Dakle, i više od 10 puta skuplje!

ZAŠTO?

Piše: Antonije Kovačević Foto: Amazon, Jelena Đelić

YOU MAY LIKE