Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 12mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
41°F
39°F
41°F
41°F
39°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MOŽE LI NEKO DA UGROZI PUTINA? Počeli predsednički izbori u Rusiji, u igri četiri kandidata!

U Rusiji je počelo glasanje za predsednika na teško dostupnim mestima i na brodovima. Pored Vladimira Putina koji se bori za peti mandat, građani mogu glasati za još tri kandidata, Vladislava Davankova – Novi ljudi, Leonida Sluckog -LDPR i Nikolaja Haritonova – Komunistička partija Ruske Federacije. Izbori se završavaju 17. marta.

Članovi izborne komisije počeli su da obilaze meteorološke i polarne stanice, kao i kampove za uzgoj irvasa i sva prilično nedostupna mesta, kako bi svi oni koji bi želeli da iskoriste svoje glasačko pravo to mogli da učine.

Kako je saopštila Centralna izborna komisija, njihovi članovi koriste helikoptere, motorne sanke, pseće zaprege, sanke, tako da na sve moguće načine dolaze do onih najudaljenijih delova Rusije.

PROČITAJTE VIŠE:

Na prethodnim izborima za predsednika Ruske federacije 2018. godine na taj način je svoje pravo glasa iskoristilo 211.000 birača.

Birališta će za centralno glasanje biti otvorena od 15. do 17. marta. Nekoliko dana ranije moći će da glasa i ruska dijaspora na 288 biračkih mesta u čak 144 zemlje.

Istovremeno, 2,5 miliona Rusa prijavilo se i za još jedan način glasanja, a to je elektronsko glasanje. Oni mogu još uvek da se prijave do 11. marta, tako da će i taj broj biti nešto veći.

Ovo je osmi izbor za predsednika Ruske Federacije, a kada bude izabran, znači kada budu sve izborne radnje završene 17. marta i proglašen pobednik, inauguracija novog predsednika biće početkom maja.

Na prvim trodnevnim izborima u istoriji Rusije od 33 kandidata uslove ruske Centralne izborne komisije, među kojima je i 300.000 potpisa podrške za nezavisne, odnosno tri puta manje za partijske kandidate, ispunilo je njih samo četvoro. Među njima je u trci za svoj peti mandat i aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin.

Njegov izborni štab, za ovu predsedničku trku prikupio je tri i po miliona potpisa podrške.

“Tokom prve etape, kada su skupljani potpisi za podršku našeg kandidata, to je bio neverovatan nalet entuzijazma građana i samih volontera. Pokazatelj je to što smo sakupili deset puta više potpisa nego što je zakonski bilo potrebno”, ističe Vladimir Maškov, kopredsedavajući izbornog štaba Vladimira Putina.

Učešće na ovim izborima moguće je nakon što je 2020. godine ruska Duma usvojila ustavni amandman kojim je ukinuto ograničenje broja predsedničkih mandata.

Najbolji rezultat Putin je ostvario 2018, kada je dobio 76.69 odsto glasova.

“Ceo svet i naša država nalazi se u prelomnom trenutku istorije, mnogo se krećemo širom zemlje, posećujemo razne regione i svuda osećamo moćnu podršku građana našem kandidatu za predsednika”, navodi Maškov.

POVEZANE TEME:

OBOREN MOĆNI RUSKI AVION: Ukrajinci preuzeli odgovornost, dok Rusi kažu da su oni obavili „posao“ u “prijateljskoj vatri”! (VIDEO)

AMERIČKI UDAR NA RUSIJU: SAD uvele 500 novih sankcija zbog Ukrajine i smrti Navaljnog!

KO JE BIO ALEKSEJ NAVALJNI, RUSKI OPOZICIONAR KOME PUTIN NIJE ŽELEO DA POMENE IME? Hapšen bezbroj puta, umro pod sumnjivim okolnostima!

Izvor: Čikago Dešavanja
Foto: Tanjug/AP

YOU MAY LIKE