Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MLADI SRPSKI MATEMATIČARI BRILJIRALI U BUGARSKOJ: Pokazali najbolje znanje među 18.000 učesnika!

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić izjavila je danas da su đaci iz Srbije na najvažnijim takmičenjima iz prirodnih nauka širom sveta ostvarili fantastičan rezultat.

-Jul nam je doneo posebnu radost, i odlične rezultate na najvažnijim svetskim takmičenjima iz prirodnih nauka – rekla je Katić i naglasila da je takmičenje “Matematika bez granica”, održano u Nesebaru, bilo sjajna stvar.

Đaci iz Srbije su na tom takmičenju učestvovali drugi put, nakon više onlajn krugova, finale je bilo Bugarskoj i ove godine smo bili apsolutni pobednici na takmičenju, na kojem je učestvovalo 18.000 učenika iz 23 zemlje, rekla je direktorka.

-Mina Mijatović je apsolutni pobednik u svim kategorijama – ona je učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije i taj uspeh nas je posebno obradovao – rekla je Katić.

Na konstataciju da je usledila, četvrta međunarodna matematička olimpijada u Japanu, Informatička olimpijada za devojke u Švedskoj, pa hemijska u Cirihu, Katić je podsetila da je bila i svetska Olimpijada iz fizike, takođe u Japanu, gde je bilo pet učesnika iz Srbije – dva iz Matematičke gimnazije – Vuk Hip i Đorđe Parojčić koji su osvojili bronze.

-U Japanu, što se tiče matematike sa srebrom nas je obradovao Matija Vukelić čime je završio sjajnu seriju takmičenja za Matematičku gimnaziju. Osvojio je desetine medalja na najprestižnijim takmičenjima i iz matematike i iz informatike. Najbolji je učenik Matematičke gimnazije i ovogodišnji dobitnik Svetosavske nagrade – dodala je Katić.

Bronzane medalje su osvojili Stefan Šebez, učenik Matematičke gimnazije, kao i Aleksandar Višnjić, i Andrija Živadinović, učenik iz Niša, rekla je ona i dodala da su dva učenika Matematičke gimnazije osvojila pohvale – Vukašin Pantelić i Gvozden Lapčević koji je imao tehnički problem inače bi njegov uspeh bio mnogo veći. Članovi ekipe koja je bila u Japanu bili su u Kini na pripremama sa najboljim takmičarima iz celog sveta, rekla je Katić.

Na pitanje kako izgleda priprema učenika za olimpijade, koliko ima odricanja i tereta koji đaci osećaju, Katić kaže da se svi ti momci i devojke spremaju čitav život. Talente razvijaju od najranijeg uzrasta, većina su rođeni talentovani za sve prirodne nauke, ali se većina se opredelila da se vrhunski takmiči ili iz jedne ili dve oblasti.

Moraju da se sklope i talenat i rad, oni su svestrani, talentovani za muziku, sport, vole da putuju, u tim takmičenjima imaju priliku da upoznaju vršnjake iz celog sveta, vide i kako izgleda škola u Koreji …

Saznaju mnoge stvari koje ih interesuju. Iz svake zemlje je šest najboljih učenika na Olimpijadi i zamislite rezultate na takvim takmičnjima, zbog toga vredi celoživotni njihov rad – rekla je Katić.

Na konstataciju da je u junu održan 11 Kup Matematičke gimnazije i pitanje koji je bio cilj održavanja tog kupa, kaže da su imali ideju da okupe mlade iz cele Evrope i sveta.

-U tih 11 godina imali smo učesnike iz 30 zemalja, glavna ideja je bila da ih upoznamo sa Beogradom, Srbijom, čak je i takmičarski deo u drugom planu, takmičli su se tri dana iz matematike fizike i informatike i ove godine prvi put iz šaha – rekla je ona i dodala da su svi bili presrećni.

Njihovi đaci su, kako kaže, bili i na takmičenju u Singapuru iz matematike fizike. Do kraja godine ih očekuje takmičenje iz primenjene matematike, koje se inače održava u Moskvi, navela je ona i dodala da je važno da je Matematička gimnazija na svetskoj mapi.

Prepoznati smo kao izuzetna obrazovna institucija, tako da nam stižu i neka nova takmičenja koja nismo planirali, navela je ona.

Na pitanje koliko je interesovanje za Matematičku gimnaziju kaže da je uvek veliko, tri puta više nego što ima mesta.

-Potencijalni naši učenici su ne samo iz Srbije, jer ovakva škola ne postoji na Balkanu ni u Evropi. Dolaze iz Severne Makedonije, Crne Gore i Republike Srpske. Poslednjih godina imamo interesovanje i roditelja čija su deca bila u školama u Protugaliji, Americi, Švajcarskoj, koji se vraćaju u Srbiju samo da bi im deca išla u Matematičku gimnaziju – navela je ona i naglasila da, zahvaljujuci znanju iz prirodnih nauka, svaki đak može da upiše bilo koji fakultet u Srbiji i svetu i da bude vrhunski student.

POVEZANE TEME:

GENIJALAN UM NE POZNAJE GRANICE: Jovan je čarobnjak za matematiku, muziku i fiziku! (FOTO)

SANJA JE POPADIJA KOJA IMA FAKUKTET, CRNI POJAS I 8 DECE: “Moja majka je rodila nas šestoro, a ja sam se zarekla da ću je nadmašiti!”

MALIŠANI HEROJSKOG SRCA: Za vreme raspusta deca iz Dragačeva uče kako se obavlja posao vatrogasca! (FOTO)

Izvor: Telegraf
Foto: MG EDU

YOU MAY LIKE