Connect with us

Srbija

MLADI INŽENJER REŠAVA PROBLEM PARKING MESTA U SRBIJI: Projektovao pametni, rotacioni sistem koji prima 10 puta više vozila (FOTO)

Published

on

Branimir je završio Fakultet tehničkih nauka u Čačku i pre sedam godina sam je osnovao firmu koja se bavi  projektovanjem i izradom specifičnih mašina za automatsku proizvodnju

Većina vozača širom Srbije već godinama muči istu muku – kako pronaći parking mesto. Igleda da bi ovaj problem građana uskoro mogao otići u prošlost i to zahvaljujući mladom inženjeru iz Čačka, Branimiru Plaziniću (32) koji je po uzoru na japanski model, osmislio rotacioni parking sistem, uz pomoć kog  na samo dva parking mesta može stati čak do 20 vozila.

„To je automatski sitem za parkiranje sa vertiklanim prenosom kola. Na dva parking mesta može stati dva ova sistema, što znači da umesto dva može biti bezbedno parkirano deset puta više automobila, što će mnogo olakšati građanima. Kola se uvek parkiraju na početnu donju poziciju, a zatim pritiskom na dugme ili slanjem poruke vaš auto se izdiže iznad i tako je sa svakim sledećim. Ako želite da isparkirate svoje vozilo, takođe porukom ga odbarete i ono kružno ponovo dođe na početnu poziciju za isparkiravanje“, rekao je Branimir.

Mladi inženjer ističe da će ovaj „made in Serbia“ sistem biti kvalitetniji i tehnološki napredniji u odnosu na one iz Japana i Kine, jer će preko mobilne aplikacije biti moguća rezervacija mesta za parkiranje, a dobijaće se i obaveštenja za najbliže parking mesto.  

ROTACIONI, PAMETNI PARKING SERVIS: Rešava problem manjka parking mesta

„Sistem će biti maksimalno pouzdan i siguran sa višestrukim stepenom zaštite. Projekat će u celosti raditi stručnjaci iz naše firme. Za prvi je potrebno od šest do devet meseci, a svaki sledeći bi trebalo da bude završen za maskimlano dva meseca. Nadam se da će veliki potencijal ovog projekta prepoznati parking servisi, ali i građevinski preduzimači, jer će na ovaj način rešiti problem smanjenog parking prostora ispred zgrada“, kaže Plazinić.

Branimir je završio Fakultet tehničkih nauka u Čačku i pre sedam godina sam je osnovao firmu „Plazmateh“ koja se bavi  projektovanjem i izradom specifičnih mašina za automatsku proizvodnju. Brojne inovacione ideje izašle su iz ove mlade srpske firme, koja je postala i jedan od prvih stanovnika nedavno otvorenog Naučno-tehnološkog parka u Čačku.

„Ovo je veliki korak napred u našem poslovanju. Prostor i uslovi su odlični, a prethodni prostor koji smo koristili koji nije bio naročito reprezentativan, ponekad je znao i da odbije potencijalne kupce. Sada je sve to iza nas i spremni smo još brže da napredujemo. Kada sam završavao fakultet, imao sam odličnu ponudu za posao u Nemačkoj, ali odlučio sam  da ostanem  u Srbiji, jer sam bio siguran da ovde mogu napraviti dobar posao i to se pokazalo kao tačno“, kaže ovaj Čačanin.

“MADE IN SERBIA”: Srpska firma će napraviti inovativni parking sistem

Njegov uspeh primetio je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji ga je prilikom posete Čačku pri otvaranju čestvrtog Naučno-tehnološkog parka, javno pohvalio.

„Ovaj mladi čovek dokaz je da Srbija ima budućnost, sa svoje 32 godine ima uspešnu firmu, fantastične inovacione ideje. Napraviće parking sistem, gde će automobili stajati jedan nad drugim. Oformio je porodicu u svom gradu i ima četvoro dece. Svaka čast“, rekao je predsednik.

Branimirov projekat biće podržan i od grada Čačka, a svetlost dana, prema najavama, trebalo bi da ugleda sledeće godine, kada će Čačani kao jedini u Evropi imati svoj pametni parking servis.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement