Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 59°F
Wind: 11mph S
Humidity: 46%
Pressure: 29.52"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

MLADE, LEPE I PAMETNE: Studentkinje iz Beograda osvojile 1. mesto na svetskom takmičenju u kreiranju budućnosti obrazovanja!

Tim studenata doktorskih studija Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojio je prvo mesto na svetskom takmičenju u kreiranju budućnosti obrazovanja koje je održano u Kini od 22. do 24. jula.

Svetsko takmičenje u kreiranju budućnosti obrazovanja (5th Global Competition on Design for Future Education) organizovano je u saradnji Uneskovog Instituta za informacione tehnologije u obrazovanju (UNESCO Institute for Information Technologies in Education) i Univeriteta u Pekingu (Beijing Normal University) koji se rangira kao jedan od najboljih pedagoških univerziteta uKini, a prema Šangajskoj listi i među prvih 100 najboljih univerziteta u svetu.

Cilj takmičenja bio je usmeren na pronalaženje inovativnih metodičkih postupaka za primenu najsavremenijih dostignuća tehnologije veštačke inteligencije i metaversa, iz perspektive studenata univerziteta i nastavnika.

Ove godine, Beijing Normal University proslavlja 120. godišnjicu postojanja, te je ovaj događaj bio od posebnog značaja.Na takmičenju je učestvovalo 137 timova iz celog sveta, među kojima je bio i tim doktoranada The Empowered Teachers sa Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su činile:

Jelica Ristić (Metodika nastave informatike i računarstva), Marija Vorkapić (Metodika nastave matematike), Sanja Čomić (Metodika nastve fizičke kulture), Ljiljana Bojanić (Metodika nastave prirode i društva) i Dunja Bogićević (Metodika nastave srpskog jezika i književnosti).

U zajedničkom poduhvatu Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministarstva prosvete, kompanije NetDragon, Beijing Normal University i Smart Learning Institute of Beijing Normal University od 2020. godine opremljen je Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju.Zahvaljujući najsavremenim softverima veštačke inteligencije, virtuelne i mešovite realnosti kojima Centar raspolaže stvorili su se prvi uslovi za promišljanje o primeni metaversa u obrazovanju.

Metavers ima potencijal da pruži potpuno imerzivno iskustvo učenja kroz igru i rešavanje problema u onlajn trodimedzionalnim virtuelnim svetovima,sa mogućnošću diferencijacije i individualizacije nastavnih sadržaja prema sposobnostima svakog deteta.Ujedno, metavers može obezbediti učitelju i nastavniku kvalitetnije vrednovanje znanja, veština i interesovanja učenika, kao i više vremena za vaspitni rad.Kroz projekat The Empowered Teachers for META Future, zajedničkim trudom i višemesečnim radom, tim doktoranada Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osmislio je koncept primene metaversa srpskom obrazovnom sistemu.

Izvor: Danas.rs Foto: Učiteljski fakultet

YOU MAY LIKE