Chicago
25°
Clear
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 16mph W
Humidity: 72%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/27°F
30/10°F
14/0°F

Published 6 months ago

By admin

MLADE, LEPE I PAMETNE: Studentkinje iz Beograda osvojile 1. mesto na svetskom takmičenju u kreiranju budućnosti obrazovanja!

Tim studenata doktorskih studija Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvojio je prvo mesto na svetskom takmičenju u kreiranju budućnosti obrazovanja koje je održano u Kini od 22. do 24. jula.

Svetsko takmičenje u kreiranju budućnosti obrazovanja (5th Global Competition on Design for Future Education) organizovano je u saradnji Uneskovog Instituta za informacione tehnologije u obrazovanju (UNESCO Institute for Information Technologies in Education) i Univeriteta u Pekingu (Beijing Normal University) koji se rangira kao jedan od najboljih pedagoških univerziteta uKini, a prema Šangajskoj listi i među prvih 100 najboljih univerziteta u svetu.

Cilj takmičenja bio je usmeren na pronalaženje inovativnih metodičkih postupaka za primenu najsavremenijih dostignuća tehnologije veštačke inteligencije i metaversa, iz perspektive studenata univerziteta i nastavnika.

Ove godine, Beijing Normal University proslavlja 120. godišnjicu postojanja, te je ovaj događaj bio od posebnog značaja.Na takmičenju je učestvovalo 137 timova iz celog sveta, među kojima je bio i tim doktoranada The Empowered Teachers sa Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su činile:

Jelica Ristić (Metodika nastave informatike i računarstva), Marija Vorkapić (Metodika nastave matematike), Sanja Čomić (Metodika nastve fizičke kulture), Ljiljana Bojanić (Metodika nastave prirode i društva) i Dunja Bogićević (Metodika nastave srpskog jezika i književnosti).

U zajedničkom poduhvatu Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ministarstva prosvete, kompanije NetDragon, Beijing Normal University i Smart Learning Institute of Beijing Normal University od 2020. godine opremljen je Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju.Zahvaljujući najsavremenim softverima veštačke inteligencije, virtuelne i mešovite realnosti kojima Centar raspolaže stvorili su se prvi uslovi za promišljanje o primeni metaversa u obrazovanju.

Metavers ima potencijal da pruži potpuno imerzivno iskustvo učenja kroz igru i rešavanje problema u onlajn trodimedzionalnim virtuelnim svetovima,sa mogućnošću diferencijacije i individualizacije nastavnih sadržaja prema sposobnostima svakog deteta.Ujedno, metavers može obezbediti učitelju i nastavniku kvalitetnije vrednovanje znanja, veština i interesovanja učenika, kao i više vremena za vaspitni rad.Kroz projekat The Empowered Teachers for META Future, zajedničkim trudom i višemesečnim radom, tim doktoranada Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osmislio je koncept primene metaversa srpskom obrazovnom sistemu.

Izvor: Danas.rs Foto: Učiteljski fakultet

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
PRESUDA ZA KAPITOL: Osuđen na 80 meseci zatvora jer je isprskao policajca biber sprejem!
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!