Connect with us

aktuelno

MLADA NIŠKA TEKVONDISTKINJA PONOS GRADA: Izborila lidersko mesto na svetskoj rang listi

Published

on

U pitanju su turniri koju okupljaju preko 1.000 takmičara u kadetima, juniorima i seniorima

Zahvaljujući bodovima koje je prikupljala na jakim međunarodnim turnirima, Nišlijka Iva Petrović pozicionirala se kao najbolja na svetskoj rang listi, u kategoriji kadetkinja do 59 kg. U Tekvondo klubu Asteriks kažu da je ovo istorijski uspeh za Niš, kao i da njihova takmičarka sada cilja evropsku medalju.

Među kadetkinjama koje su uspele da se uopšte nađu na ovoj listi, prednjače one sa po 20 bodova, a sem Petrovićeve toliko su prikupile još predstavnice Francuske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

-Lista je napravljena po istom principu kao i za tenis. Klinci imaju bodovne turnire (G turniri) u celom svetu po kalendaru koji se izbaci početkom godine. To su turniri koju okupljaju preko 1.000 takmičara u kadetima, juniorima i seniorima. Svaka medalja donosi određeni broj bodova koji se sabiraju i za prvi deo sezone izlazi u junu, odnosno zavisno od datuma poslednjeg turnira u tom delu – pojašnjavaju u niškom klubu.

Mlada niška tekvondoistkinja je oduševljena liderskom pozicijom, kaže njen trener Vladan Nikodijević i nada se da na njoj može da se održi do Evropskog prvenstva. Najveća kontinentalna smotra mladih tekvondoista trebalo bi da se održi od 17. do 21. avgusta u Estoniji.

-Iva je trenutno ponos našeg kluba i grada i njen primer slede svi – od najmlađih članova do ostalih vrhunskih takmičara u nasem Asteriksu – rekao je Nikodijević.

Sem Petrovićeve, svoja mesta na svetskoj rang listi u različitim kategorijama našlo je još nekoliko članova Asteriksa. Tako je Maša Nešić 10. u kategoriji kadetkinja do 33 kg, u kategoriji juniora preko 78 kg Mitar Maklenović je 12, a među juniorkama do 49 kg Katarina Uzunović je 13. na svetu.

IZVOR: Niške vesti FOTO: TK Asteriks

Advertisement