Chicago, IL
70°
Fair
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 5
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
68°F
66°F
64°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
75°F / 57°F
77°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

MLADA NIŠKA TEKVONDISTKINJA PONOS GRADA: Izborila lidersko mesto na svetskoj rang listi

U pitanju su turniri koju okupljaju preko 1.000 takmičara u kadetima, juniorima i seniorima

Zahvaljujući bodovima koje je prikupljala na jakim međunarodnim turnirima, Nišlijka Iva Petrović pozicionirala se kao najbolja na svetskoj rang listi, u kategoriji kadetkinja do 59 kg. U Tekvondo klubu Asteriks kažu da je ovo istorijski uspeh za Niš, kao i da njihova takmičarka sada cilja evropsku medalju.

Među kadetkinjama koje su uspele da se uopšte nađu na ovoj listi, prednjače one sa po 20 bodova, a sem Petrovićeve toliko su prikupile još predstavnice Francuske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

-Lista je napravljena po istom principu kao i za tenis. Klinci imaju bodovne turnire (G turniri) u celom svetu po kalendaru koji se izbaci početkom godine. To su turniri koju okupljaju preko 1.000 takmičara u kadetima, juniorima i seniorima. Svaka medalja donosi određeni broj bodova koji se sabiraju i za prvi deo sezone izlazi u junu, odnosno zavisno od datuma poslednjeg turnira u tom delu – pojašnjavaju u niškom klubu.

Mlada niška tekvondoistkinja je oduševljena liderskom pozicijom, kaže njen trener Vladan Nikodijević i nada se da na njoj može da se održi do Evropskog prvenstva. Najveća kontinentalna smotra mladih tekvondoista trebalo bi da se održi od 17. do 21. avgusta u Estoniji.

-Iva je trenutno ponos našeg kluba i grada i njen primer slede svi – od najmlađih članova do ostalih vrhunskih takmičara u nasem Asteriksu – rekao je Nikodijević.

Sem Petrovićeve, svoja mesta na svetskoj rang listi u različitim kategorijama našlo je još nekoliko članova Asteriksa. Tako je Maša Nešić 10. u kategoriji kadetkinja do 33 kg, u kategoriji juniora preko 78 kg Mitar Maklenović je 12, a među juniorkama do 49 kg Katarina Uzunović je 13. na svetu.

IZVOR: Niške vesti FOTO: TK Asteriks

YOU MAY LIKE