Connect with us

Srbija

MIRA VOZI KRAN BOLJE OD MUŠKARACA: Jedina žena za mašinom koja nosi teret od 60 tona, za kojom svaka greška može da bude kobna

Published

on

Kada je nakon privatizacije Valjaonice aluminijuma u Sevojnu pre 17 godina bila proglašena za tehnološki višak, ova hrabra Zlakušanka nije se predala već je dobila novo zanimanje i postala jedina žena koja vozi kran u zapadnoj Srbiji

Mira Nikitović iz Zlakusa svaki dan do svog radnog mesta stiže strmim metalnim stepenicama.

Kad se popne do vrha fabričke hale, onda seda ni manje, ni više nego za – kran! Kada je nakon privatizacije Valjaonice aluminijuma u Sevojnu pre 17 godina bila proglašena za tehnološki višak, ova hrabra Zlakušanka nije se predala već je dobila novo zanimanje i postala jedina žena koja vozi kran u zapadnoj Srbiji.

Rešila sam da savladam sve te psihičke prepreke i onda je kabina postala moja svakodnevica. Sada kad uđem osećam se kao da sam ušla u svoju sobu, i radni sati mi protiču bez problema

„U početku sam bila poprilično uplašena. Ta visina, mrak i ja sama u kranu. Nije mi bilo dobro kad bih pogledala dole. Ali, rešila sam da savladam sve te psihičke prepreke i onda je kabina postala moja svakodnevica. Sada kad uđem osećam se kao da sam ušla u svoju sobu, i radni sati mi protiču bez problema”, ispričala je Mira za RINU.

TEŽEK I ODGOVORAN POSAO Za Miru nema prepreka, ni straha od visine

Posao u kranu kojim se prebacuju teške rolne aliminijuma dugo je bio rezervisan samo za muškarce, ali Mira je definitivno srušila te predrasude. Žena koju krase hrabrost i požrtvovanost kaže da se brzo navikla na posao u kom ne sme da se zakaže.

Mašine nekad prenose težinu i do 60 tona, a poslovi koji se rade su milimetarski, jer samo jedna greška može biti kobna

„Čovek mora biti smiren kad seda za kran, a čulo vida, sluha i pokreta moraju da budu u koordinaciji. Mašine nekad prenose težinu i do 60 tona, a poslovi koji se rade su milimetarski, jer samo jedna greška može biti kobna”, kaže ova žena koja upravlja kranom.

Mira je brzo stekla poverenje kolega i nametnula se kao bitna karika u lancu poslova u firmi koja zapošljava oko 560 radnika.

Ovo je izuzteno odgovoran posao i pokazala je da može da parira i najsposobnijem muškarcu. Kad ona upravlja kranom nemamo nikakav strah

Ivan Matić

„Ovo je izuzteno odgovoran posao i pokazala je da može da parira i najsposobnijem muškarcu. Kad ona upravlja kranom nemamo nikakav strah i znamo da smo sigurno mi koji ostajemo dole ispod nje”, izjavio je Ivan Matić upravnik u Valjaonici aliminijuma u Sevojnu.

RADI PO 17 SATI Kod kuće domaćica, na poslu kranista

Međutim, kraj smene za Miru ne znači i kraj radnog dana. Jer nakon što izađe iz krana, kod kuće u Zlakusi čekaju je sve one tipično ženske obaveze. Ali ova hrabra žena se ne žali, već svoj radni dan koji ponekad traje čak i do 17 sati.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

Advertisement