Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 13mph S
Humidity: 87%
Pressure: 29.65"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
54°F
54°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
37°F / 30°F
37°F / 25°F
37°F / 30°F
46°F / 34°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

MINISTARKA FINANSIJA ČIKAGA: Pomoći ćemo Srbiji i Balkanu sa porezima i finansijama, nudimo besplatne tehnologije i znanje!

Ministarka finansija Okruga Kuk Marija Papas danas i sutra biće u Čikagu domaćin Samita o porezu na imovinu i inovacijama u poreskom sistemu. Ovoma događaju prisustvuju predstavnici Argentine, Čilea, Kostarike, Dominikanske Republike, Ekvadora, El Salvadora, Gvatemale, Jamajke, Meksika, Paname, Paragvaja, Perua i Urugvaja.

Dvodnevni događaj će proučiti tehnologiju drugog po veličini sistema poreza na imovinu u Sjedinjenim Državama. Ured blagajnika Okruga Kuk prikuplja 16,1 milijardu dolara poreza svake godine i raspoređuje sredstva na 2.200 jedinica lokalne samouprave. Okrug Kuk ima ukupnu stopu naplate poreza od približno 97 procenata.

Pored naplate poreza, posetioci će se upoznati sa drugim važnim elementima poreskog sistema:

  • Procena vrednosti imovine
  • Konfiskacija imovine na osnovu poreskih obaveza
  • Transparentnost

Prošle godine, Maria Pappas je bila u Dominikanskoj Republici kako bi predstavila svoj izveštaj: „Na granici sistema poreza na imovinu“. Nakon toga, mnogi u Južnoj i Srednjoj Americi su izrazili interesovanje da se bliže upoznaju sa njenim naprednim finansijskim sistemom.

„Zemlje širom sveta žele da nauče o našoj efikasnosti i najsavremenijoj automatizaciji koju smo primenili ovde u Okrugu Kuk“, rekla je Pappas, koja je smanjila svoj operativni budžet 21 godinu zaredom. „Mi smo jedna od tehnološki najnaprednijih i finansijski najsofisticiranijih kancelarija. Uvek sam spremna da svoju stručnost podelim sa drugim zemljama,” istakla je Pappas.

Želja mi je da pomognem koliko god mogu našim prijateljima iz Srbije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, Rumunije da, ukoliko mogu, primene naša rešenja u njihovim sredinama. Naravno, naše znanje, iskustvo i tehnologiju spremni smo da podelimo sa njima, besplatno

Maria Pappas, ministarka finansija Okruga Kuk

Marija Pappas je odranije poznata kao veliki prijatelj srpskog naroda, a svake godine koristi priliku da pripadnicima srpske zajednice lično, putem pisma, na Sretenje, čestita Dan državnosti, o čemu je Serbian Times već pisao. U intervjuu koji je dala našem portalu, gospođa Papas govorila je o svom detinjstvu i prijateljstvu koje je tada uspostavila sa lokalnim Srbima.

U razgovoru koji smo danas sa njom vodili ona je obećala da će na jesen pokušati da sličan samit organizuje i sa ministrima finansija i ljudima koji rukovode poreskim sistemima balkanskih zemalja, među kojima i Srbije.

Želja mi je da pomognem koliko god mogu našim prijateljima iz Srbije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, Rumunije da, ukoliko mogu, primene naša rešenja u njihovim sredinama. Naravno, naše znanje, iskustvo i tehnologiju spremni smo da podelimo sa njima, besplatno, poručuje gospođa Pappas.

Pored Marije Pappas, na samitu će govoriti i finansijska službenica Okruga Kuk, Karen Jarbro, stručnjak za analitiku Robert Ros, sudija Apelacionog suda u Ilinoisu Džesi Rejes i službenica Okružnog suda Iris Martinez.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Ivana Milano

YOU MAY LIKE