Connect with us

aktuelno

MINISTAR PORUČIO: Nova e-usluga za dijasporu, od naredne godine po izvode u konzulate

Published

on

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa novopostavljenim konzulima Republike Srbije o novim uslugama iz oblasti matičnih knjiga koje će konzularna predstavništva ubuduće pružati našim državljanima u inostranstvu.

Branko Ružić je rekao da će diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije voditi matične knjige u direktno u Registru matičnih knjiga, a u narednom periodu se očekuje i elektronsko povezivanje tih predstavništava sa Registrom.

“Ovo elektronsko povezivanje omogućiće našim konzulatima da nadležnim organima u Srbiji prosleđuju i elektronske prijave rođenja, zaključenja braka ili smrti koje su nastale u inostranstvu, kao i da izdaju izvode iz matičnih knjiga našim građanima u inostranstvu”

Branko Ružić, ministar državne uprave

“Ovo elektronsko povezivanje omogućiće našim konzulatima da nadležnim organima u Srbiji prosleđuju i elektronske prijave rođenja, zaključenja braka ili smrti koje su nastale u inostranstvu, kao i da izdaju izvode iz matičnih knjiga našim građanima u inostranstvu”, naveo je Ružić.

Dodaje da je jasno koje će to benefite doneti našim građanima, koji su do sada trošili i vreme i novac za nešto što će sada uprava da uradi za njih.

Prema njegovim rečima digitalizacija javne uprave je među prioritetima Vlade Srbije, a njen cilj je da doprinese pružanju visokog kvaliteta usluga našim građanima, i to ne samo u Republici Srbiji, već i van granica naše zemlje.

U tom delu, saradnja sa Ministarstvom spoljnih poslova je u prethodnom periodu bila veoma značajna i dragocena, kazao je Ružić i najavio da će dva ministarstva zajedno raditi na pripremi i informisanju službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za rad u Registru matičnih knjiga, kako bi od 1. januara 2020. ova usluga bila dostupna građanima.

Izvor: RTS Foto: Ministarstvo državne uprave

Advertisement