Chicago, IL
57°
Fair
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 72%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
54°F
52°F
52°F
54°F
TueWedThuFriSat
43°F / 36°F
46°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 36°F
43°F / 30°F

Published 2 years ago

By admin

MILJENKO JERGOVIĆ: Šerbedžiji otkazan koncert u Vinkovcima zato što je Srbin!

“Koncert Radeta Šerbedžije u Vinkovcima u sedmici kada se žali za žrtvama zabranjen je zato što je Šerbedžija Srbin”, napisao je poznati pisac Miljenko Jergović na svojoj Fejsbuk stranici.

“Nije, dakle, gradonačelnik ‘u dogovoru s organizatorom’ zabranio koncert Radeta Šerbedžije zbog njegove neprimjerene namjere da zapjeva nad grobovima, nego je koncert zabranio zato što je Šerbedžija za njega samo – Srbin. Preciznije: prepoznatljivi, simbolični, opći Srbin”, piše Jergović.

Nedelja žalosti za žrtvama Vukovara je, kako ovaj pisac navodi, samo iskorišćena da bi se koncert zabranio. Inače koncert je trebao da bude održan u okviru Filmskog festivala glumaca.

“Na tom festivalu će se i pjevati, i plesati, i veseliti, i zajebavati, svega će toga biti u filmovima koje će na festivalu prikazati. I to će pjevanje, plesanje i veseljenje biti manje primjereno danima od Vukovarskih karmina nego tužni, melankolični i empatični songovi Radeta Šerbedžije. Naprosto zato što Šerbedžija zna gdje, kad i što pjeva, a filmovi ne znaju gdje će i kad biti prikazani. I pritom još i Srbin za kojega, uza sav trud gradonačelnikovih falangista, koji traje već trideset godina, ne možemo reći da je – četnik. Takav Srbin nema što da pjeva”, napisao je Miljenko Jergović.

Jergović je bio „slobodan da izrazi“, kako navodi, „gnušanje prema svima koji će ove godine doći u Vinkovce da prikazuju ili gledaju filmove na festivalu na kojem je Šerbedžiji zabranjeno da učestvuje, kao i prema svim autorima koji će dopustiti prikazivanje svojih filmova na takvom festivalu“.

“Šerbedžija je pristao da (kolateralno) popravlja reputaciju gradonačelnika i njegovih falangista, tako što će održati koncert u prosincu, kada nema nikakvih festivala ni žalovanja. Kaže da će to učiniti zbog svoje nedužne vinkovačke publike. Ne bih to nikad na njegovom mjestu učinio. Ili bih nastupio sa žutom trakom oko ruke i na mjestu srca, onako kako je to i red u gradovima poput današnjih Vinkovaca. Nedužni su jedino oni koji se protiv ovog pobune”, zaključio je ovaj pisac rodom iz Sarajeva, sa adresom u Hrvatskoj.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Facebook

YOU MAY LIKE