Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 2 years ago

By admin

MILITARIZACIJA STARLINKA: Ukrajina koristi satelite Ilona Maska za napade dronovima!

Sateliti Ilona Maska obezbeđuju Ukrajini internet. Program „Starlink“ je u stvari namenjen u civilne svrhe, ali sada ga očigledno koristi ukrajinska vojska. I to efikasno.

Zvuči kao naučna fantastika, ali to se upravo događa u Ukrajini: neposredno nakon ruskog napada, potpredsednik ukrajinske vlade Mihailo Fedorov zamolio je putem Tvitera američkog preduzetnika Ilona Maska da Ukrajini stavi na raspolaganje svoje Starlink-satelite. I Mask je odmah odgovorio, takođe na Tviteru: „Starlink je aktivan, drugi terminali su na putu.“

Otada je u Ukrajinu dopremljena i znatna količina neophodne opreme. Naravno, Fedorov se i zahvalio na Tviteru: „Starlink je tu. Hvala Ilonu Masku.“

Nikakva dakle tajna prepiska, nikakve duge rasprave, nikakve kontrole vlada ili parlamenata. Dil je sklopljen javno, između političara čija je zemlja napadnuta i jednog kontroverznog milijardera, koji je Putina već izazvao na dvoboj.

Starlink je od vojnog značaja

Čini se da ono što je u početku delovalo kao reklamna kampanja, u međuvremenu igra veliku ulogu u obrani Ukrajine. Iako izveštaji o uspesima za sada ne mogu da se potvrde iz neutralnih izvora, britanski mediji javljaju da ukrajinska vojska Starlink uspešno koristi za napade dronovima na ruska oklopna vozila i položaje.

„Starlink je od velikog vojnog značaja, posebno na područjima koja nemaju razvijenu infrastrukturu i internet-vezu“, piše britanski „Telegraf“.

Satelite pre svega koristi ukrajinska jedinica „Aerorozvidka“ zadužena za izviđanje iz vazduha, i to za nadzor i koordinaciju bespilotnih letelica koje mogu da bombarduju oklopna vozila, piše britanski list.

Londonski „Tajms“ prenosi i izjavu jednog oficira „Aerorozvidke“: „Koristimo Starlink-opremu i povezujemo timove za dronove sa artiljerijom. Dronovi tako mogu da utvrde ciljeve i poziciju da dojave artiljercima.“ Oficir kaže da se dnevno izvede i do 300 izviđačkih misija, a da su napadi uglavnom noću, jer su dronovi opremljeni i infracrvenim kamerama, a u mraku su gotovo nevidljivi.

Kao što je već rečeno, svi ti navodi ne mogu se potvrditi iz nezavisnih izvora, ali čak i ako je to samo propaganda, korišćenje Starlinka u svakom slučaju, već i psihološki, igra važnu vojnu ulogu.

U stvari namienjeno za civilne svrhe

Starlink-sateliti u stvari bi trebalo da omogućavaju korišćenje interneta u regionima koji su daleko od gradova, pa zato nemaju potrebnu infrastrukturu. Pri tom je namera eventualno bila i omogućavanje slobodnog informisanja ljudima koji žive u autokratijama, ali sigurno se nije računalo na rat u Evropi u kojem je agresor odmah na početku invazije ciljano uništio snabdevanje strujom i internet-veze.

Zahvaljujući Starlinku, ukrajinsko stanovništvo još uvek, odnosno ponovo ima pristup informacijama. I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koristi Starlink kada emituje svoje govore upućene sunarodnicima ili parlamentima širom sveta.

Starlink na meti Rusije

Rusija će i dalje pokušavati ciljano da uništava ukrajinsku infrastrukturu, uključujući i onu za snabdevanje električnom energijom, kao i za pristup internetu. To znači da će Starlink ubuduće biti još važniji, ali, istovremeno, i da će Starlinkovi prijemni uređaji biti na meti ruskih napada. Velika opasnost za to postoji pre svega onda kada su uređaji uključeni. „Uključujte Starlink samo kada vam je potreban i smestite antene što je moguće dalje od ljudi“, savetovao je Ilon Mask početkom marta na Tviteru.

Ta Maskova podrška Ukrajini u Rusiji se smatra činom agresije. Aktivnosti Starlinka su mešanje zapadnog sveta u rat, rekao je Dmitri Olegovič Rogozin, šef ruske svemirske agencije „Roskosmos“.

Na te optužbe, Mask je uobičajeno lakonski odgovorio na Tviteru: „Civilni internet Ukrajine ima čudne prekide – možda zbog lošeg vremena? Zato Spejs Iks pomaže u njihovom uklanjanju.“

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Deutsche Welle
Foto: Printscreen YouTube / The not so boring Man, Tech Insider

YOU MAY LIKE