Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

MILANOVIĆ PRETI: Hrvatska može da optuži Vučića za divljanje ’95, ako bude loše volje!

Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio prvu optužnicu koje je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policiskoj akciji “Oluja”, predsednik Hrvatske Zoran Milanović odgovorio je da Srbija nema pravo da podiže optužnice protiv hrvatskih ratnih komandanata.

“Hrvatska će sutra optužiti njihovog aktualnog predsednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ”95. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pesmi Branka Ćopića, na kojoj su se navodno dogodila ta dela u kojima su navodno poginula neka deca”, rekao je Milanović.

Na takav odgovor iz Zagreba stiglo je više reakcija iz Beograda, a ministar odbrane Nebojša Stefanović kazao je da žrtve sa Petrovačke ceste imaju svoje ime i prezime, te da su to deca koja su stradala u izbegličkoj koloni koja je bombardovana, ali i da hrvatski piloti koji su to učinili imaju svoje ime i prezime.

“Jednostavno, ma koliko divljao u svojim izjavama i napadao Srbiju, predsednika Vučića i tužilaštvo u Beogradu, pravde za žrtve ovog nečovečnog zločina mora biti“, poručio je Stefanović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je ovakva izjava Milanovića upućena Vučiću zato što predsednik Srbije ne želi da ćuti o hrvatskim zločinima.

“Ako u Srbiji ima zakona, onda će protiv Milanovića biti podignuta optužnica za širenje verske i nacionalne mržnje. Čovek koji se hvali ustaškim poreklom i pozdravlja progon Srba iz Hrvatske može da bude predsednik Hrvatske, ali ne bi smeo da bude na slobodi. Napadi na predsednika Srbije Aleksandra Vučića od strane predsednika Hrvatske Zorana Milanovića ne dolaze zato što Aleksandar Vučić ima zločin na savesti, već zato što Hrvatska ima nepokajane zločine koje je Aleksandar Vučić otkrio i odbio da prećuti”, rekao je Vulin.

Šta piše u optužnici

Podsetimo, potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno zaključio da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice, te da nije potrebno bolje razjašnjenje stvari jer dokazi prikupljeni daju osnova za zaključak da se okrivljeni opravdano sumnjiče za krivično delo za koje se terete.

Nakon ove odluke Apelacionog suda može se očekivati da optuženika uskoro bude zakazan početak suđenja pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg sua u Beogradu.

U optužnici u koju je Tanjug imao uvid piše da je “Oluja” podrazumevala napad na južni i severni deo Republike Srpske Krajina (RSK) sa ciljem da se u kratkom roku Vojska RKS porazi i preuzme kontrola nad tim delom RSK, a predsedavajući sastanka na kome je odluka doneta, pokojni hrvatski predsednik i vrhovni komandant Franjo Tuđman, preneo je da za tu odluku, postoji podrška Nemačke, NATO i Sjedinjenih Americkih Država, kao i podrška da, kako je rekao “nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu”.

Cilj ove akcije bio je, prema optužnici, da se srpsko civilno stanovništvo prinudi da trajno napusti teritoriju na kojoj je do tada živelo u Hrvatskoj, s tim da im se ostave dva putna pravca za izlazak.

Tuđman je tada, navodi se, rekao da Srbima treba tobože jemčiti građanska prava i javno ih pozvati da se ne iseljavaju, ali istovremeno im, preko radija i televizije, odnosno putem letaka, saopštavati kojim se putnim pravcima stanovništvo kreće , odnosno napušta Hrvatsku.

Optuženi su nakon toga, navodi se u optužnici, sproveli pomenutu brionsku odluku i naredili avionske napade na civilno stanovništvo, što je za posledicu imalo smrtno stradanje i ranjavanje vise civila srpske nacionalnosti i panično bežanje civila prema Srbiji, uz učvršćivanje njihove odluke da napuste teritoriju na kojoj su do tada živeli i više se ne vraćaju, što je dovelo i do promene etničkog sastava Hrvatske.

Prema optužnici, sada pokojni general bojnik Josip Čuletić, je u svojstvu rukovodioca Centra operativnog rukovođenja izdao naređenje optuženom Mikcu komandantu 92. Zrakoplovne baze Pula, i Zdenku Radulju komandantu 91. Zrakoplovne baze “Pleso”, Zagreb, za avinonske napade po ciljevima na zemlji, što uključuje i civilno stanovništvo koje je bežeći od napada hrvatske vojske i policije već napustilo svoje domove u Hrvatskoj i prešlo u dubinu teritorije susedne međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Stanovništvo se, kretalo prema preporukama hrvatskih vlasti, putevima koji su im od njih bili sugerisani kao sigurni i otvoreni za odlazak, u kolonama u kojima nije bilo vojnih formacija, oklopnih vojnih vozila, tenkova ili teškog naoružanja Vojske RSK.

Mikac je, postupajući po dobijenom naređenju, naredio Jeleniću avionski napad na izbegličku kolonu koja se kretala u rejonu u kojem nije bilo nikakvih oružanih sukoba, putem Bosanski Petrovac-Ključ, izvlačeći se iz Hrvatske, sa teritorije RSK, sa prostora Dalmacije i Like.

Radulj, takođe postupajući po dobijenom naređenju, izdao je naređenje optuženom Boroviću za avionski napad na izbegličku kolonu koja se kretala u rejonu u kojem takođe nije bilo nikakvih oružanih sukoba, putem Bosanski Novci-Prijedor izvlačeći se iz Hrvatske sa teritorije RSK, sa prostora Korduna i Banije.

Potom je Jelenić , postupajući po dobijenom naređenju, naredio NN pilotu da koristeći avion “Mig 21” (koji je prethodno prebazirao iz Pule na aerodrom u Splitu) izvrši napad po izbegličkoj koloni koja se kretala putem Bosanski Petrovac-Ključ, što je ovaj učinio 7. avgusta 1995. godine u popodnevnim časovima.

On je na području Opštine Bosanski Petrovac, u BiH, najpre preleteo izbegličku kolonu (koja je do tada prevalila više od 60 kilometara od granice sa Hrvatskom) , a potom okrenuo avion i u povratku, iako je video da se ne radi o legitimnom vojnom cilju, dejstvovao raketnim udarima raketama S-24 (namenjenim za uništavanje neprijateljske žive sile) po izbegličkoj koloni, zaprežnih, putničkih, teretnih vozila i traktora, kojom prilikom je ubijeno 10 civila.

U tom napadu je više ljudi ranjeno, od kojih je do sada identifikovano 15 ljudi, a kritičnom prilikom je više vozila u koloni uništeno. Borović je, postupajući po dobijenom naređenju, naredio dvojici NN pilota da koristeći dva aviona “Mig 21” (sa aerodroma Pleso) izvrše napad po izbegličkoj koloni koja se kretala pute Bosanski Novi-Prijedor, što su i učinili dana 8. avgusta 1995. godine u popodnevnim časovima u mestu Svodna, Opština Bosanski Novi.

Oni su najpre preleteli izbegličku kolonu (koja je do tada prevalila više od 15 kilometara od granice sa Hrvatskom, a potom okrenula avione i u povratku, iako su videli da se ne radi o legitimnom vojnom cilju, dejstvovali iz avionskih topova i raketnim udarima raketama S-24 (namenjenim za uništavanje neprijateljske žive sile) po izbegličkj koloni, zaprežnih, putničkih, teretnih vozila i traktora, kao i po civilnim objektima u blizini puta, kojom prilikom su ubijena 3 civila.

U ovim napadima, za sada je identifikovano: 13 ubijenih osoba od kojih je četvoro dece, kao I 24 ranjenih osoba. Tužilaštvo je istaklo važnost ovog predmeta I predložilo da se optužnima sudi u odsustvu, iako nisu dostupni pravosudnim organima Srbije, jer, kako je obrazložilo u optužnici protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za krivično delo.

Zagreb odbacio optužnicu

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković rekao je da Zagreb odbacuje optužnicu protiv hrvatskih pilota koja je podignuta u Srbiji i da će Hrvatska “zaštititi svoje građane”. On je ocenio da je optužnica “politicke prirode” i da “nema nikakvog pravnog utemeljenja”.

“Srbija podizanjem optužnice protiv hrvatskih pilota pokušava da skrene pažnju sa svojih problema. To što oni rade ne doprinosi ni na koji način poboljšanju naših bilateralnih odnosa”, rekao je Jandroković, prenosi Hina.

Dodao je da je Srbija “zemlja koja ima puno sopstvenih problema”, navodeči pitanje Kosova ili odluke o tome da li Beograd, kako je rekao, želi “na rusku ili na stranu Zapada“.

Analitičari iz Beograda i Zagreba negativno gledaju na ovakve poruke Hrvatske i to iz više razloga. Sa jedne strane je, kako ukazuje hrvatski advokat Anto Nobilo to što na osnovu zakona o univerzalnoj jurisdikciji Srbija ima nadležnost za podizanje optužnice protiv pilota, i Hrvatska teško zbog toga može da prigovara Srbiji jer i sama u svom krivičnom zakonu ima univerzalnu jurisdikciju. Osim toga, on ističe da zvanični Beograd na svojoj strani ima i takozvani “strašan argument”, jer ovaj zločin, o kome postoje podaci, niko nije istražio 27 godina, a imao je prilike za to. Opširnije o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube PIXSELL; Instagram @buducnostsrbijeav

YOU MAY LIKE