Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

BESRAMAN ZAHTEV: Priština traži od Beograda čak 1.247 ‘otetih’ umetničkih artefakata!

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta objavilo je još tri fotografije umetničkih artefakata, a ukupno jedanaest za nešto više od dva meseca, za koje tvrde da ih “Srbija ilegalno drži”.

Kosovsko ministarstvo kulture je 18. avgusta, na dan sastanka predsednika Srbije i premijera Kosova u Briselu, objavilo fotografiju „tipično Ilirskog“ šlema iz metalnog doba (6-5 vek p.n.e.) koji je, kako navode, pronađen u Pećkoj Banji.

Potom je objavljena još jedna fotografija – crvena monohromna polusferna vaza, ukrašena geometrijskim motivima braon boje iz doba ranog neolita (7-6 milenijum p.n.e), za koju se tvrdi da je otkrivena u Rudniku kod Srbice.

Poruka uz fotografije ovih predmeta je ista: „Srbija ilegalno drži 1,247 artefakta i tako krši Unesko konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, prenosi Kossev.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u više navrata oglašavalo se i srpsko ministarstvo kulture navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Ministarstvo kulture Srbije nije komentarisalo najnovija potraživanja iz Prištine nisu komentarisali.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE