Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By admin

MILANOVIĆ: Neću dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Kabinet predsednika Zorana Milanovića saopštio je da je odbijeno pismo kojim se traži odobrenje za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, koje je ministar odbrane Mario Banožić uputio Milanoviću.

U nastavku prenosimo saopštenje za javnost u celini:

„Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je pismo ministra obrane kojim se traži njegova prethodna saglasnost na „Nacrt predloga odluke Hrvatskog sabora o sudelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. u Misiji vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini“ (Misija vojne pomoći EU – Ukrajina – EUMAM).

S obzirom na opravdano veliko zanimanje hrvatske javnosti za najavljeno učešće pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji EU za vojnu pomoć Ukrajini, a ujedno i nejasne i nepotkrepljene okolnosti učešća dr. pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u navedenoj misiji, Ured predsednice Republike obaveštava javnost da je dopis navedenog ministra neprimeren za postupanje predsednice Republike iz sledećih formalnih i materijalnih razloga:

Naveo je četiri razloga za odbijanje

  1. Ministar odbrane se obraća predsedniku Republike, koji Ustavom ili Zakonom o odbrani nije ovlašćen da traži prethodno odobrenje predsednika Republike. Jedini subjekti koji su Ustavom Republike Hrvatske predviđeni prilikom donošenja ovakvih odluka su Vlada Republike Hrvatske, predsjednik Republike Hrvatske i eventualno Hrvatski sabor.
  2. U priloženom Nacrtu odluke nisu konkretno navedene aktivnosti koje bi pripadnici HV-a obavljali u inostranstvu, kao ni aktivnosti koje bi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine obavljali na teritoriji Republike Hrvatske. U obrazloženju Odluke jedino se navodi opšti podatak o samoj misiji EUMAM.
  3. Dostavljeni prijedlog Nacrta odluke, u delu koji se odnosi na dolazak ukrajinskih vojnika na teritoriju Republike Hrvatske, odnosi se na član 7. stav 3. Ustava Republike Hrvatske koji glasi:

„Oružane snage savezničkih država mogu prelaziti granicu i ulaziti u Republiku Hrvatsku ili djelovati u njenim granicama u skladu sa zaključenim međunarodnim ugovorima, na temelju odluke Hrvatskog sabora, koju je predložila Vlada Republike Hrvatske uz prethodno saglasnost predsednika Republike Hrvatske“.

Da bi primena ove odredbe Ustava uopšte došla u obzir, ona se mora vršiti: a) sa oružanim snagama savezničkih država i b) ulaskom ili delovanjem tih snaga u skladu sa zaključenim međunarodnim ugovorima. U dopisu koji nam je dostavljen ne navodi se pravna osnova po kojoj je utvrđeno da je Ukrajina saveznička država u smislu ove odredbe Ustava (nije članica nijednog saveza čiji je članica Republika Hrvatska, i čijim članstvom se obavezujemo pružati vojnu pomoć), niti kakav bi bio međunarodni ugovor na osnovu kojeg bi njene oružane snage ulazile i/ili delovale na teritoriji Republike Hrvatske.

Pozivanje na Ustav

  1. Iz obrazloženja nacrta Odluke proizilazi da hrvatska Vlada planira obuku ukrajinskih vojnika na teritoriji Republike Hrvatske. U tom slučaju, odredbom čl. 7. stav 3. Ustava iz Predloga odluke je neprimenljiv. Naime, Ustav izričito reguliše pitanje prelaska granice stranih vojnika radi vežbanja i obuke, a to je odredbom čl. 7. stav 9. Ustava, koji glasi:

„Oružane snage savezničkih država mogu prelaziti granice Republike Hrvatske radi vježbi i obuke u okviru međunarodnih organizacija kojima je Republika Hrvatska pristupila ili pristupa na osnovu međunarodnih ugovora i radi pružanja humanitarne pomoći. pomoći, na osnovu odluke Vlade Republike Hrvatske uz prethodnu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske“.

Dakle, ako je reč o vežbama ili obuci ukrajinskih vojnika na teritoriji Republike Hrvatske, jedini ustavni osnov za donošenje odluke o tome može biti odredba čl. 7. st. 9. Ustava Republike Hrvatske, koji posebno uređuje ova pitanja, a ne opšta odredba čl. 7. stav 3. Ustava.

Predsednik Republike smatra da, iz navedenih razloga, nisu ispunjeni uslovi da se pomenuti dopis ministra odbrane uzme u obzir radi donošenja odluke o davanju ili nedavanju prethodne saglasnosti.

Izvor: Indeks.hr Foto: Printscreen YouTube / N1

YOU MAY LIKE