Connect with us

Srbija

MESTO U KOME MLADI OSTAJU: Reka Petnica obiluje ribnjacima, od kojih živi 16 porodica u Potpeću (FOTO)

Published

on

Užice – U užičkom selu Potpeć, kroz koje protiče reka Petnica nalazi se najveći broj ribnjaka u ovom kraju. Iako je rečica dugačka svega dva kilometra, na njoj prihode zarađuje čak 16 porodica. Upravo na tom putu između Užica i Čačka caruje pastrmka, koja dalje ide u domove i ribarnice širom Srbije.

„Već decinijama unazad ovde psotoje robnjaci, ja sam nastavila porodičnu tradicuju, kao i moji rođaci. Reka Petnica jako je pogodna za uzgoj ribe, zbog njene temeparture koja se čak i u zimskim mesecima kreće između osam i dvanaest stepeni. Nikada ne ledi i to je jako važno za opstanak ribe“, kaže Milica Vuković za RINU, čiji ribnjak se nalazi na samoj obali rečice.

PETNICA IDEALNA ZA UZGOJ RIBE: Nikada ne ledi i to je jako važno za opstanak ribe

Iako na Petnici ima šesnaest ribnjaka, posla kako kažu, ima za sve. Da bi riba bila dobra i kvalitena mora redovno i kvalitetno da se hrani, a o higijeni i čistoći bazena mora da se vodi računa svih 12 meseci u godini .

„Iako je posao isplativ, nije lak. Pastrmka se svakodnevno hrani, a leti kad su temperature visoke, mora da se vodi računa da hrana nije preterano masna, jer u tom slulaju bi ribe uginule. Pastrmke su različite veličine i kreću se od 50 do 250 grama, ukoliko preraste onda je filetiramo“, izjavila je Milica.

PASTRMKE RAZLIČITE VELIČINE: Kreću se od 50 do 250 grama

Selo Potpeć svakako je najposećenije u vreme posta, pa se na većini ribnjaka čeka red i unapred zakazuju termini, kako kupci kućama ne bi otišli praznih ruku.

„Za Nikoljdan je ubedljivo najveća potražnja i vrlo često svi ribnjaci tada ostanu pusti. Koliko god da je ima, sve se proda. Ljudi iz svih obližnjih gradova i opština, ovde naručuju, ali imamo kupce i iz Beograda i Novog Sada. Dobar glas daleko se čuje“, rekla je kroz osmeh Milica Vuković.

UNOSAN POSAO: 16 porodica se bavi uzgojem ribe

Uz ribnjak su nikla i tri restorana, koja su zahvaljujući blizini Potpećke pećine izuzetno posećena, tako da je selo Potpeć mesto u kom mladi odlučuju da ostanu, jer ima posla, ali i dobre zarade.

IZVOR: RINA FOTO: RINA

Advertisement