Chicago, IL
63°
Clear
5:27 am8:06 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 3mph E
Humidity: 72%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
59°F
59°F
54°F
55°F
55°F
SatSunMonTueWed
77°F / 64°F
68°F / 57°F
82°F / 64°F
82°F / 64°F
72°F / 55°F

Published 2 years ago

By admin

MESTO STRADANJA 80.000 LJUDI: Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima!

Obeležava se Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima, gde je ubijeno skoro 80.000 Jevreja, Srba i Roma u Drugom svetskom ratu. Najveći broj streljanih na to mesto je doveden iz logora na Banjici i sa Starog sajmišta, a u sadašnjem Spomen parku u Jajincima su i sahranjeni. Danu sećanja prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je položila vence na Spomenik žrtvama.

Strelište u Jajincima, podno Avale, jedno je od najvećih mesta egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu.

Prema proračunima istoričara ubijeno je 80.000 Srba, Jevreja i Roma, ali i nasumično uhapšenih civila, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila.

Žrtve su dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta. U već pripremljene rake tu su sahranjivani i ubijeni ugljen-monoksidom u kamionu “dušegupki”, koji je kružio Beogradom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Jajincima da oni koji počivaju na tom mestu traže od nas da na sve savremene izazove odgovorimo odlučno, dostojanstveno i nepokolebljivo.

“Izazovi sa kojima se naša Srbija danas suočava su strahoviti. Istina je da živimo u vremenu koje je najteže u prethodne dve decenije od 1999”, navela je premijerka.

Premijerka je ocenila da su UN formirane da posle dva svetska rata spreče treći i spasu čovečanstvo od patnji koje donose ratovi, a posebno onih koje bi doneo novi svetski rat.

“Povelja i principi međunarodnog prava čuvali su mir u svetu. Njihovo gaženje u slučaju Srbije, to je tada bilo jasno svima koji su želeli to da vide, otvorilo je Pandorinu kutiju, a selektivno tumačenje principa međunarodnog prava dovelo je svet tamo gde smo danas. Zato je pritisak koji Srbija danas trpi direktno srazmeran licemerju velikih sila koje nas pritiskaju”, rekla je Brnabić.

Dodala je da se Srbija ne stidi da politiku privrženu principima slobode iskaže svuda u svetu i istakla da je dokaz za to i govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama (UN).

Dva principa spoljne politike

Zato joj je, kaže, važno da na tom mestu jasno kaže i poruči našim građanima, ali i svim našim stranim partnerima, da spoljna politika Srbije počiva na dva principa.

“Prvi je da našu politiku vodimo samostalno i nezavisno u skladu sa državnim i nacionalnim interesima, a drugi je da je vodimo sa međunarodnim javnim pravom”, navela je Brnabićeva.

Dodala je da je drugi princip jednako važan, a to je da se spoljna politika Srbije vodi u skladu sa međunarodnim javnim pravom , principima i Poveljom UN i to apsolutno neselektivno, ne tumačeći principe međunarodnog prava “onako kako to nama odgovara, drugačije u odnosu na vreme i mesto, a i Povelju UN u odnosu na okolnosti koje nas okružuju”.

“Neselektivno znači da je teritorijalni integritet međunarodno priznatih država nepovrediv”, rekla je Brnabić.

Preživeli logoraš Slavko Milanović podsetio je na stradanja Srba i drugih naroda u Drugom svetskom ratu i istakao da je Beograd bio grad sa najviše koncentracionih logora na svojoj teritoriji.

Obeležavanju Dana sećanja i polaganju venaca na spomenik u Jajincima prisustvovali su i ministri Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Darija Kisić, Novica Tončev, potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, oficiri Vojske Srbije, vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, izaslanik patrijarha Srpske pravoslavne crkve, preživeli logoraši, predstavnici diplomatskog kora i porodica žrtava.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE