Connect with us

Srbija

MEŠTANI SU JE IZGRADILI SVOJIM DUKATIMA: 142 godine stara crkva na Zlatiboru dobija novi ikonostas! (FOTO)

Published

on

Pravoslavna bogomolja u novovarškom selu Negbina izgrađena je davne 1879. godine, a hram posvećen rođenju Jovana Кrstitelja već osam decenija krasi isti ikonostas. Sada, prvi put, nakon Drugog svetskog rata u ovoj svetinji zablistaće novi.

“Meštani ovog sela sakupljali su za nadnice majstora 360 dukata da ga isplate, međutim kasnije su se pobunili zbog radova koji nisu dobro odrađeni, pa su prethodni hram srušili i na postojećim zidovima sagradili novi u znaku krsta. Ova svetinja napravljena je kamenom od temelja do krova, ali `93 godine su obnovili hram i prekrili ga bakrom, ali sagradili su i crkvenu salu kao i zvonik u porti crkve“, kaže za RINU protonamesnik Dragoslav Jaraković.

Stari ikonostast oslikavali su majstori naivci, dok će novi biti izrađen od belog hrasta sa pozlatom, a njega će raditi majstori duboresci iz Barajeva i imaće dvanaest ikona oslikanih na lipovoj dasci.

„Veliki broj pojedinaca i porodica javio se da pomogne oslikavanje ikona dok će Hristovo raspeće biti dar majstora koji će raditi na izradi ikonostasa, ali za ostale radove nedostaje dve hiljade evra. Crkva u Negbini nije živopisana pa je to jedan od sledećih zadataka“, rekao je Jaraković.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement