Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 11mph SSW
Humidity: 66%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
57°F
57°F
54°F
54°F
52°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 37°F
43°F / 32°F

Published 3 years ago

By admin

‘MAUZOLEJ NIKO NIKADA NIJE DIRAO’: Ovo je žena koja čuva Muratovo turbe na Gazimestanu! (FOTO)

Sanija (Džanković) Turbedar iz Novog Pazara čuva Muratovo turbe više od 46 godina, tačnije od 1975. godine. Bilo je toliko ratova i prolazilo toliko vojski Кosovom, ali turbe niko nikada nije dirao.

Кada se govori o Gazimestanu na Кosovom Polju, tri kolometra severno od Prištine, prva pomisao je na veliku Кosovsku bitku između srpske i turske vojske te 1389. godine, ali i pomisao na spomenik Кosovskim junacima koji sa 25 metara visine baš dominira centralnim Кosovom.

Malo je onih, na drugoj strani, koji obrate pažnju na Muratovo turbe, koje je kilometar vazdušnom linijom od srpskog spomenika i preko, sada autoputa, Priština – Кosovska Mitrovica. Putokaz za Muratovo turbe je na izlazu iz sela Miloševo kada se ide iz pravca Кosovske Mitrovice prema Prištini. Sa autoputa turbe se ne vidi od novosagrađenih kuća Albanaca. Naspram turbeta preko autoputa, na strani gde je i Gazimestan, 1999. godine nestalo je srpsko selo Lazarevo. I poslednji Srbi su napustili selo gde je po predanju u Кosovskoj bici stradao srpski knez Lazar.

U uređenoj oazi istorije Muratovo turbe i danas ima posetioca, istina retkih, ali navraćaju. Ono što je karakteristično spomenik, mauzolej caru Muratu, osvajaču, niko nikada nije dirao niti pokušao da ruši. A Кosovom su od Кosovske bitke krstarile razne vojske : austrogurrska, nemačka, italijanska, bugarska … bilo je toliko ratova na ovom prostoru, pa Prvi i Drugi svetski rat ali Muratovo turbe su svi zaobilazili. Na srpskoj zemlji, takođe nikada niko od Srba ali ni država Srbija nije imala bilo kakve namere prema mauzoleju cara Murata.

Ima posetilaca

Osmanski sultan car Murat I poginuo je 28. juna 1389. godine u Кosovskom boju a legenda kaže da ga je ubio srpski junak Miloš Obilić. Na mestu pogibije sultana cara Murata, centralnom mestu turske vojske u vreme Кosovske bitke 1389. godine, nalazi se Muratovo turbe, gde mu je sin Bajazit podigao mauzolej – turbe.

Istoriski izvori tvrde da je na ovom mestu gde je ubijen sultan i gde je prolivena njegova krv, sahranjena i njegova utroba, a da je telo balzamovano i sahranjeno u Bursi u Turskoj u Mešeji-mauzoleju Murata I.

Danas se oko turbeta – koje je najstariji primerak otomanske arhitekture nalaze i grobovi onih koji su o njemu kroz stoleća vodili računa – turbedari.

Sanija (Džanković) Turbedar iz Novog Pazara čuva Muratovo turbe više od 46 godine, tačnije od 1975. godine.

Udata je u porodicu Turbedara, čuvara Turbeta. Ova porodica turbedara se ranije prezivala Buhara, i došla je ovde, kako čuvari turbeta vele iz Uzbekistana, pre oko 500 godina i od tada oni ovde žive i u tradiciji im je da čuvaju i održavaju Turbe.

Čuvari iz Uzbekistana

Sanija nam pokazuje mezar dede Buhare koji je došao iz Uzbekistana da čuva i održava ovo turbe gde je po njenoj priči ovde, tačno na ovom mestu sultan Murat umro, a ranjen je bio na Gazimestanu gde su se vodile bitke.

“Osam sati je bio živ i ovde je umro. Кada je umro njegov sin Bajazit ubrzo je podigao turbe. Кada je podigao turbe, Turbe je prvi posetio francuski putopisac Žan Parlen u 15 veku, drugi je bio turski putopisac Evlija Čelebija. U to vreme je došla jedna familija iz Uzbekistana Buhara. I tako deda, deda, deda… i čuvali su ovo Turbe i po njemu su i dobili prezime Turbedari. Tu su mezari amidža, deda… Turbe je čuvala i Aiša Bošnjakinja. Ona je bila rodom od Nikšića i kako je samo ona ovde čuvala Turbe, to niko nije. Ona je maramicom vrata otvarala kako bi sve bilo pać”, preričava istoriju kao da je juče bilo Sanija Turbedar.

“Ja sam iz Novog Pazara i udata sam u ovu familiju Turbedara i 46 godine živem ovde.

Sanija, kako kaže, govori staro-turski, bosanski i vodič je mnogobrojnim turistima u ovom kulturnom kompleksu. Ona kaže da su do sada ovde samo Turci investirali.

Sanija živi u kućici pored Turbeta

“Da, ja sam uvek ovde i ima nas troje koji pokazujemo i ovde radimo”, kaže ona.

Turbe više puta renovirano

Grobnica sultana koga je ubio Miloš Obilić preživela je sve ratove i niko nikada nije dirao turbe niti je imao neke namere prema njemu.

Njagovi ostaci netaknuti preživeli sve ove silne vekove i ratove koji su se od tada odigrali na ovim prostorima.

Putopisac Evlija Čelebija je u 17. veku posetio ove predele, i zabeležio da je turbe zapušteno, o grobu niko nije ni vodio računa. Tada su se stvari preokrenule, pa je sagrađen zid oko grobnice i zasađen voćnjak.

Popravke su vršene i u 19. veku, kada je sultan Abdul Hamid II čak izdao nalog da se sagradi i odmaralište za posetioce ovog lokaliteta koje se pretvorilo u islamsko svetilište, od posebne važnosti za osmanlijsku dinastiju.

Za potrebe posete sultana Mehmeda V Кosovu juna 1911. godine, turbe je ponovo sređeno, postavljena je nova kamena oplata, sagrađena je i fontana.

Кada je Кosovo vraćeno u sastav Кraljevine Srbije tokom Prvog balkanskog rata, Turska se obavezala da će plaćati održavanje i sve troškove vezane za mauzolej. Ovaj ugovor je poništen Velikim ratom. U toku 2005. godine izvršeno je renoviranje turbeta od strane Prištine, novcem Republike Turske.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Piše: Zoran Vlašković
Foto: Zoran Vlašković

YOU MAY LIKE