Chicago
23°
Cloudy
7:06 am5:00 pm CST
Feels like: 23°F
Wind: 0mph WSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 1
SunMonTue
32/12°F
14/1°F
12/5°F

Published 11:42

By admin

BAJDEN IZNENADIO SVET: Gotova era vojnih intervencija i uređivanja drugih država! (VIDEO)

Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je, u svom prvom govoru nakon povlačenja američke vojske iz Avganistana, evakuaciju iz te zemlje izvanredno uspešnom. “Nisam nameravao da produžavam ovaj večni rat i nisam želeo da zauvek produžavam izlaz iz rata”, naglasio je Bajden.

Predsednik Bajden je tokom obraćanja naciji rekao da preuzima odgovornost za odluku o povlačenju iz Avganistana i dodao da ostajanje američkih trupa u toj zemlji nije bila opcija.

“Preuzimam odgovornost za odluku. Sada neki kažu da je trebalo da ranije započnemo masovne evakuacije i da se izvrše na bolje organizovani način. Uz uvažavanje, ne slažem se sa tim”, kazao je Bajden.

Naveo je da je odlazak 31. avgusta određen da bi se sačuvali ljudski životi i da to nije bio arbitrarni rok, preneo je Rojters.

“Nisam nameravao da produžavam ovaj večni rat i nisam želeo da zauvek produžavam izlaz iz rata”, naglasio je Bajden.

Predsednik SAD rekao da je američka vojska spremna da se nosi sa svim tim događajima, iako je i sam priznao da su SAD zatečene brzim kolapsom avganistanske vojske.

“Ovako je misija koncipirana. Dizajnirana je da deluje pod teškim stresom i napadom, i to je ono što je učinjeno”, rekao je Bajden.

Bajden je odao počast pripadnicima vojske koji su bili angažovani na evakuaciji, uključujući 13 koji su poginuli u terorističkom napadu i pohvalio one koji su završili misiju.

Istakao je da bi, čak i da su evakuacije počele ranije, “ipak bilo žurbe na aerodrom, sloma poverenja i kontrole u vladi”.

“A to bi i dalje bila vrlo teška i opasna misija. Zaključak je da nema evakuacije na kraju rata koju možete izvesti bez te vrste složenosti, izazova i pretnji s kojima se suočavamo. Nema je”, dodao je Bajden.

Kritikovao je nesposobnost proterane avganistanske vlade da se odbrani od napada talibana, što je nateralo SAD i NATO saveznike na ubrzani i ponižavajući odlazak i podvukao ulogu bivšeg predsednika Trampa.

Istakao je da je na najveći uticaj talibana od 2001. godine uticalo to što je Tramp prošle godine dogovorio puštanje na slobodu 5.000 zatvorenika, među kojima su se nalazili i komandanti talibana od kojih su mnogi preuzeli kontrolu nad pobunjenicima.

Bajden je rekao da namerava talibane smatra odgovornima za ono na šta su se obavezali – da će oni koji žele da napuste zemlju to moći da učine bezbedno.

Američki predsednik je ponovio opredeljenje svoje administracije da nastave sa borbom protiv terorista širom sveta, rekavši da će SAD “ići za terorizmom tamo gde je danas, a ne tamo gde je bio pre dve decenije”.

Islamskoj državi Korasana poručio je: “Još nismo završili s vama”. Obećao je snažnu, ciljanu i preciznu strategiju zbog napada ispred aerodroma u Kabulu.

Napominje da je pretnja od terorizma metastazirala i da se promenila.

“I naša strategija se mora promeniti”, naglasio je Bajden.

Istovremeno, Bajden je izjavio i da se odlaskom američkih vojnika iz Avganistan podvlači crta kada je reč o pokušajima preuređivanja drugih država silom.

„Odluka o Avganistanu ne tiče se samo Avganistana. Ona se odnosi na završetak ere velikih vojnih operacija usmerenih na preuređenje drugih država“, zaključio je američki predsednik.

Američki zvaničnici veruju da je između 100 i 200 Amerikanaca ostalo u Avganistanu, a Bajden je naveo da neki od njih imaju nameru da napuste zemlju. Dodao je da većina njih ima dvojno državljanstvo i da dugo žive u Avganistanu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS, Sputnik
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
OBJAVLJENI UZNEMIRUJUĆI SNIMCI: Američka policija prebila Afroamerikanca na smrt, dozivao majku! (VIDEO)
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
UKLETI KOMŠILUK ANE VOLŠ: Progovorio komšiluk, ona je već treća žrtva!
MILE BIO NEZVANI GOST NA 4,000 SVADBI: Lepo se obučem, zakitim ruzmarinom…ko me ne bi primio?
PARE KAO PROKLETSTVO: Jedina srpska loto milionerka se razvela i posvađala sa porodicom pošto je izvukla „sedmicu“!
MEDVED U KOLORADU NAPRAVIO 400 SELFIJA: U potrazi za hranom, zastao i pozirao!
TRAMP KREĆE SA KAMPANJOM: Ove dve države su prvi test za njegovu predsedničku kandidaturu!
UGOVORILI SEKS SA NEMCEM PA GA OPLJAČKALI I UBILI: Dokazi doveli policiju do dva Srbina!
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BORJAN I TERZIĆ JEDVA SLETELI: Problemi sa povratkom iz Turske, ostatku ekipe Crvene Zvezde otkazan let!