Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

MASKU PREKIPELO: Pentagon da pokrije troškove Starlinka u Ukrajini, ne možemo više da izdržimo!

Od kada su počeli da pristižu u Ukrajinu tokom proleća, internet terminali za komunikaciju sa “Starlink” satelitima kompanije “Spejs eks” bili su ključni komunikacioni izvor za ukrajinsku vojsku, koji je omogućavao njenim trupama da ostanu povezane kada su uobičajene telefonske i internet mreže uništene u ratu sa Rusijom.

Do sada je oko 20.000 “Starlink” jedinica za komunikaciju donirano Ukrajini, a izvršni direktor “Spejs eksa” Ilon Mask naveo je da je to do sada koštalo 80 miliona dolara, a da će do kraja godine troškovi premašiti 100 miliona dolara.

Međutim, ta pomoć bi mogla da bude okončana. Kompanija “Spejs eks” upozorila je Pentagon da će prekinuti da finansira svoje usluge u Ukrajini ukoliko američka vojska ne pokrije račun u visini od nekoliko desetina miliona dolara mesečno.

Dokumenta do kojih je došao Si-En-En pokazuju da je “Spejs eks” poslao pismo Pentagonu u kom se navodi da kompanija ne može da nastavi da finansira “Starlink” uslugu kao do sada.

U pismu se traži da Pentagon preuzme finansiranje korišćenja “Starlink” usluga za ukrajinske vlasti i vojsku.

“Spejs eks” navodi da bi račun do kraja godine mogao da izađe i više od 120 miliona dolara, a u narednih 12 meseci oko 400 miliona.

“Više nismo u poziciji da doniramo terminale Ukrajini ili da finansiramo postojeće terminale na neograničen period”, istakao je direktor prodaje “Spejs eksa”.

Među dokumentima koje je kompanija poslala Pentagonu, a u koje je Si-En-En imao uvid, je i zahtev ukrajinskog generala Valerija Zalužnjeg poslat Masku u julu u kom se traži još 8.000 “Starlink” terminala.

Mask komentarisao mogućnost nuklearnog rata

Američki milijarder nastavio je istovremeno da na Tviteru komentariše inavziju Rusije na Ukrajinu, a ovoga puta izneo je svoj stav o nuklearnom ratu.

Odgovarajući na tvit, Mask je kazao kako nijedna odgovorna osoba ne bi pokrenula nuklearni rat, što je mogućnost koju je u prethodnom periodu naveo predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Problem s tom logikom je da, kada bismo imali posla sa odgovornim ljudima, na prvom mestu ne bismo imali rat”, naveo je Mask.

Nažalost, opasnost od upotrebe nuklearnog oružja svakako postoji, pa se od svetskih zvaničnika sporačično čuju izjave da li bi Rusija mogla da ga upotrebi ili ne.

“Rusija ima sposobnost da potpuno uništi SAD i Evropu nuklearnim projektilima za manje od 30 minuta i obrnuto. Iznenađujući broj ljudi to ne zna”, navodi Mask.

Prema njegovim rečima, bilo bi ludo koristiti nuklearno oružje, ali je takođe “ludo uopšte biti u ovoj situaciji”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE