Connect with us

Srbija

MASAŽOM PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA: Jedina škola u Srbiji gde se deca masiraju na času

Published

on

Program je potpuno bezbedan i odobren je od Ministarstva prosvete, a s obzirom na to da je u inostranstvu smanjenja stopa vršnjačkog nasilja upravo ovim programom, te da je povećana koncentracije kod učenika i da bolje uče, niška osnovna škola ga je rado implementirala

Masaža za decu (MISP) je britanski nacionalni program koji se koristi za prevenciju vršnjačkog nasilja i obuhvata uzrast od šest do 12 godina, a niška Osnovna škola “Njegoš” prva je državna škola u Srbiji koja je počela da primenjuje ovaj program.

Dozvolu za sprovođenje programa masaže za decu odobrilo je Ministarstvo prosvete, a profesorka flaute Marija Mitić iz Niša licencirani je instruktor za sprovođenje programa.

Osnovci u “Njegošu” s oduševljenjem su prihvatili program MISP, a već na prvom času savladali su tri pokreta od ukupno 15, koliko ih ima.

NASTAVNICA MARIJA: Ona pokazuje 15 pokreta na odrasloj osobi, koje deca treba da usvoje

– MISP je odličan način da deca nauče na svojim vršnjacima da stisak nije isto što i zagrljaj, da nauče pravilno disanje i da ih na ovaj način animiramo kako da se ponašaju prema vršnjacima. Celokupan program masaže za uzrast šest do 10 godina obuhvata 15 pokreta koji su jasno utvrđeni, kao i redosled kojim se uče i primenjuju. Imaće pet časova, nakon toga će moći ove pokrete i čitav program da koriste pred usvajanje novog gradiva ili kada je atmosfera takva da je potrebno relaksirati decu – objašnjava Mitićeva.

MISP je odličan način da deca nauče na svojim vršnjacima da stisak nije isto što i zagrljaj, da nauče pravilno disanje i da ih na ovaj način animiramo kako da se ponašaju prema vršnjacima

Marija Mitić

Cilj je pre svega opuštanje i međusobno uvažavanje, druženje na zdrav i adekvatan način. Ovim putem mališani masiraju jedni druge i uče da razliku udarac i stisak od prijatnog dodira. Dok instruktorka pokazuje na odrasloj osobi kako se izvode pokreti masaže, deca masiraju jedna drugu.

PROTIV AGRESIJE KOD UČENIKA: Uče da razlikuju udarac od prijatnog dodira

– Ovako oni uče pravilno disanje, saznaju da jasno i precizno prepoznaju svoja osećanja, da kažu da li im nešto prija ili ne. Dodir je jako važan u svakodnevnom životu svima nama, mi ih kroz ovu vrstu masaže učimo da oni slobodno kažu koja vrsta dodira im prija, na koji način, ili da im ne prija uopšte. Učimo ih da slobodno mogu da izraze svoje mišljenje, zato se radi u grupi vršnjaka i zbog toga je i sam cilj da dete masira dete. Ja kad to radim, to činim na profesoru, dakle odrasloj osobi, a oni to rade međusobno, odnosno vršnjački. Svakako u bezbednim zonama, obučeni i ti pokreti koji se izvode ne mogu ih povrediti – dodaje nastavnica.

DODIR JE VAŽAN: Program se primenuje na deci do 12. godine

Pre nego što je program počeo da se primenjuje u školi roditelji učenika dali su saglasnost, a instruktorka objašnjava da su i deca i roditelji oduševljeni.

Program se primenuje na deci do 12. godine, a ja to činim do 10. To je uzrast kada ih je lako animirati, kada im od malih nogu možete ukazati da bi trebalo da budu pažljivi u ophođenju sa svojim vršnjacima, tako da oni kasnije mogu nastaviti to da primenjuju. Oni su sve prihvatili kao zabavu, tako da kroz igru uče – zaključuje instruktorka.

U OŠ “Njegoš” se nadaju da će program smanjiti stres i napetost kod dece.

Roditelji su dali saglasnost, deci se dopada. Savremeno doba zahteva i savremen pristup u učenju, tako da nema razloga ne pokušati

Bojan Krstić

Direktor škole Bojan Krstić objašnjava da je program potpuno bezbedan i odobren i od Ministarstva prosvete, a s obzirom na to da je u inostranstvu smanjenja stopa vršnjačkog nasilja upravo ovim programom te da je povećana koncentracije i da se bolje uči, oni su ga spremno prihvatili.

Deca su pod stresom, neka dolaze u školu tužna, neka besna, pa može da se desi da pokušaju da kanališu svoja osećanja putem agresije. Na ovaj način ona se opuštaju i postaju otvorenija da jasno kažu šta im prija, a šta ne, tako da verujem da će biti od koristi. Roditelji su dali saglasnost, deci se dopada. Savremeno doba zahteva i savremen pristup u učenju, tako da nema razloga ne pokušati – zaključuje Krstić.

TEKST: Blic FOTO: Privatna arhiva

Advertisement