Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 85%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MARŠ NA CER: Da bi odali poštu slavnim precima, učesnici će ići 30 kilometara stazama Lozničkog odreda! (FOTO)

Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. Loznica i ove godine će povodom obeležavanja slavne Cerske bitke organizovati “Marš na Cer” pod motom “Bog junačku dušu da im prosti”.

Učesnici osmog marša okupiće se u subotu, 19. avgusta, kod lozničke Crkve Pokrova Presvete Bogorodice i odatle pešice, na put dug tridesetak kilometara, krenuti u pola sedam ujutru.

Hodaće stazama Lozničkog odreda iz 1914. godine i od Loznice će do cilja proći kroz sela Lipnički Šor, Kozjak, Gornji Dobrić, Jadransku Lešnicu, Joševu, Milinu i Trbosilje.

Oni će po dolasku u Tekeriš odati poštu slavnim precima kod spomenika podignutog u čast cerskih junaka. Društvo je pozvalo sve pojedince i grupe građana koji “poštuju svoju istoriju” da im se pridruže i učestvuju u maršu. Očekuje se dolazak učesnika iz drugih mesta Srbije kao i sa leve obale Drine.

Prethodnih godina po više stotina učesnika svih generacija prolazilo je deonicom marša, a organizatori se nadaju da će dobar odziv biti i sada i da će mnogi tako odati počast junacima koji su na Ceru ostvarili prvi srpsku i savezničku pobedu u Velikom ratu, avgusta 1914. godine.

PROČITAJTE VIŠE:

MIODRAG TOMIĆ, AS KOJI JE PROMENIO SVET: Prva avio bitka u istoriji odigrala se u Srbiji, a evo kakav je bio ishod! (FOTO)

MLADI TRUBAČI OSVOJILI SRCA NA SABORU U GUČI: Izabrani pobednici u juniorskoj kategoriji, oni su budućnost srpske trube! (FOTO)

SRPSKA TRADICIJA ZA CEO SVET: Počeo Sabor u Guči, najveća i najluđa smotra trubača na planeti! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Kurir
Foto: Kurir

YOU MAY LIKE