Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

DANAS SLAVIMO SVETOG MUČENIKA EVDOKIMA: U narodu postoji verovanje da njegove mošti isceljuju bolesne!

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Svetog mučenika Evdokima, kom, ni najmanje, nisu mogli naškoditi ni iskušenja sveta, ni napadi strasti, a zbog neobičnih vrlina, svi su ga voleli i poštovali.

Rođen u Kapadokiji od blagočestivih roditelja, Vasilija i Evdokije. U vreme cara Teofila (829-842) Evdokim je bio mlad oficir u vojsci. Ali i kao vojnik on je ulagao sav trud, da živi po zapovestima jevanđelskim.

Čuvao je čistotu svoju neporočno, i izbegavao da govori sa ma kojom ženom osim majke svoje. Bio je milosrdan prema bednima, brižljiv u čitanju sveštenih knjiga, i još brižljiviji u molitvama Bogu. Izbegavao je sujetne zabave i praznoslovlje.

Usred meteža i sujete svetske beše kao krin usred trnja i kao zlato usred ognja. Zbog njegovih neobičnih dobrodetelji car ga je postavio za vojvodu Kapadokijskog. Na tom visokom položaju Evdokim se starao da bude pravedan pred Bogom, i pravedan prema ljudima. Ali po Božjem Promislu skonča rano, u svojoj 33 godini.

Njegove mošti pokazaše se celebne. Jedan sumašedši čovek dotaknuo je njegov grob njegova i ozdravio. Tako i jedno uzeto dete ustade i bi zdravo.

Posle 18 meseci njegova majka je otvorila sanduk i našla njegovo telo kao živo, bez ikakvog znaka truljenja. U tom trenutku divan miris dizao se od tela svetitelja. Mošti su mu kasnije bile prenete u Carigrad, i sahranjene u novoj crkvi Sv. Bogorodice, koju su postrojili roditelji ovog pravednog Evdokima.

PROČITAJTE VIŠE:

RAZOTKRIVENE TAJNE NAJLEPŠEG RUMUNSKOG MANASTIRA: Ovi srpski vladari bili su njegovi ktitori! (FOTO)

“UBICE, FAŠISTI”: Grci priredili paklen doček za uhapšene hrvatske huligane ispred suda u Atini! (VIDEO)

STAVLJENA TAČKA, NOVA STUDIJA POTVRDILA: Krstionica kneza Višeslava je srpskog, a ne hrvatskog porekla!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen

YOU MAY LIKE