Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MARKO VOZI STOJADINA IZ ’77: Učestvuje na revijama, a tehnički prolazi bez problema, ipak mu je tek 46! (FOTO)

Popularni „kec” se proizvodio skoro 40 godina u fabrici Zastava automobili u Kragujevcu. Poslednji je sa trake sišao pre deceniju i po uz stihove radnika koji su ga emotivno pozdravili.

Nema ih mnogo na ulicama, ali svakako mame poglede i prizivaju sećanja.

„Stojadina” iz ’77 Marko Mijalković vozi četiri godine. Ovaj oldtajmer redovno učestvuje na revijama, dva puta je osvajao prvo mesto. Jednom u Sloveniji, drugi put u Bosni i Hercegovini. Često je i glumac u reklamama, filmovima i muzičkim spotovima.

„Moj deda je isto vozio crvene boja ’77 godište i uvek mi je bila u glavi neka želja da ga kupim, međutim sticajem okolnosti upoznao sam dragog prijatelja Novicu Markovića, koji je istoričar zastave i onda mi je on donekle uputio u celu priču. Meni je donekle trebao drugi auto, prvo sam uzeo skalu, 2000. godište, a nakon toga sam kupio njega”, kaže Marko Mijalković, vlasnik „stojadina”

Nije to samo auto za izložbe. Marko njime putuje po celom regionu. a i što da ne, u najboljim je godinama. Tek mu je 46 i tehnički pregled prolazi bez problema.

„Ja njega vozim i kao dnevni auto, nemam taj problem da ga čuvam u garaži. Što kažu nije video kišu, to kod mene ne postoji, ja vozim auto kad god mi se taj auto vozi, vožnja sa njim je potpuno drugačija i ne može da se meri sa dnevnim automobilima”, dodaje Marko.

Vlasniku su više puta nudili i po nekoliko hiljada evra za njega, ali nije sve na prodaju. Podjednako mu se dive i automehaničari i prolaznici.

„Ja ako sam na semaforu, to je slikanje, ljudi mi pruđu u fazonu jel’ možemo da se slikamo, npr. stranci kad dođu, par njih je htelo da kupi odmah auto, izaziva osmeh na lice ljudima, što mi je mnogo drago”, priča naš sagovornik.

Stojadin” je miljenik i jednom drugom Marku. Ovaj pripadnik generacije „zed” prkosi modnim trendovima kada su kola u pitanju. Nije to bila ljubav na prvi pogled.

„Stojadina vozim već šest meseci i kupio sam ga prvenstveno radi dostave, ali rodila se ljubav između mene i auta i sad sam odlučio da ga vozim Auto je pre svega sladak i lep, jednostavan za održavanje, ekonomičan je i generalno je zanimljivo da se oko njega igraš”, kaže Marko Rašeta vlasnik „stojadina”.

Stojadin se ne proizvodi već petnaest godina. Vernim „kecom” se nekada išlo i na more i na planinu, a sada ih je tek nekoliko na ulicama. Od poslednjeg koji je proizveden u fabrici „Zastava autobili“ u Kragujevcu radnici su se oprostili stihovima, cvećem i autogramima.

PROČITAJTE VIŠE:

USKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Vaskrsli Gospod bio je i sa našim precima kada su padali i ponovo ustajali! (VIDEO)

SRPSKA LEPOTA OČIMA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo kako bi naši gradovi izgledali da su ljudi! (FOTO GALERIJA)

DANA JE POKLONILA USKRŠNJA JAJA SIROMAŠNIM KOMŠIJAMA: Naše malo nekome znači mnogo!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)