Chicago
73°
Clear
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
82/61°F
79/59°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

KRAGUJEVAC IMA JEDINSTVENU KOLEKCIJU: 250 uskršnjih jaja sa svih meridijana!(FOTO GALERIJA)

Jedinstvena kolekcija od oko 250 uskršnjih jaja, jedina takve vrste u Srbiji, smeštena je u Vladičanskom dvoru Eparhije šumadijske u Kragujevcu. Uskršnja jaja su u protekle četiri decenije, gotovo sa svih kontinenata, dobijali na poklon i sačuvali blaženopočivši episkop Sava i sadašnji vladika Jovan.

Eparhija šumadijska može se pohvaliti time da jedina u Srbiji poseduje jedinstvenu kolekciju uskršnjih jaja. Blaženopočivši episkop šumadijski Sava počeo je da sakuplja uskršnja jaja osamdesetih godina prošlog veka, a dobijao ih je na poklon od arhijereja, visokih zvaničnika, javnih ličnosti i vernika. Tu tradiciju je nastavio i vladika Jovan dolaskom iz Zapadno-američke eparhije na tron šumadijske, 2002. godine.

“Nažalost, nemamo tačnu evidenciju kada su prva jaja počela da se čuvaju na ovom mestu. Ono što je interesantno, jeste da sigurno potiču od vladike Save. Hronološki ih ne možemo poređati. Na osnovu nekih detalja i slika, ručnih radova, koji su na jajima prikazani možemo da kažemo iz koje zemlje su došla. Na nekim jajima možemo videti da su ona dar crkava iz Amerike, za neka od novijeg doba znamo da su poklon iz Centralnoafričke Republike, dok su druga dolazila iz drugih zemalja širom naše planete“, izjavio je sveštenik Sabornog hrama Eparhije šumadijske, Dragiša Bogičević.

Kolekciju u Vladičanskom dvoru u Kragujevcu čini oko 200 kokošijih, nojevih, guščijih, prepeličijih, ali i drvenih jaja, koja su uglavnom rukom oslikana. Svako od njih ima svoju priču. Još uvek se ne zna da li će ih ispričati široj javnosti na nekoj izložbi. Sigurno je da će zbog toga što se ova unikatna kolekcija iz godine u godinu povećava, uskršnja jaja biti premeštena u neki veći prostor.

PROČITAJTE VIŠE:

USKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Vaskrsli Gospod bio je i sa našim precima kada su padali i ponovo ustajali! (VIDEO)

SRPSKA LEPOTA OČIMA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo kako bi naši gradovi izgledali da su ljudi! (FOTO GALERIJA)

DANA JE POKLONILA USKRŠNJA JAJA SIROMAŠNIM KOMŠIJAMA: Naše malo nekome znači mnogo!

Izvor: infokg
Foto: infokg

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)