Chicago, IL
64°
Rain
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 16mph S
Humidity: 90%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 5
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
66°F
68°F
75°F
73°F
72°F
TueWedThuFriSat
84°F / 61°F
73°F / 57°F
75°F / 59°F
77°F / 61°F
73°F / 59°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

KRAGUJEVAC IMA JEDINSTVENU KOLEKCIJU: 250 uskršnjih jaja sa svih meridijana!(FOTO GALERIJA)

Jedinstvena kolekcija od oko 250 uskršnjih jaja, jedina takve vrste u Srbiji, smeštena je u Vladičanskom dvoru Eparhije šumadijske u Kragujevcu. Uskršnja jaja su u protekle četiri decenije, gotovo sa svih kontinenata, dobijali na poklon i sačuvali blaženopočivši episkop Sava i sadašnji vladika Jovan.

Eparhija šumadijska može se pohvaliti time da jedina u Srbiji poseduje jedinstvenu kolekciju uskršnjih jaja. Blaženopočivši episkop šumadijski Sava počeo je da sakuplja uskršnja jaja osamdesetih godina prošlog veka, a dobijao ih je na poklon od arhijereja, visokih zvaničnika, javnih ličnosti i vernika. Tu tradiciju je nastavio i vladika Jovan dolaskom iz Zapadno-američke eparhije na tron šumadijske, 2002. godine.

“Nažalost, nemamo tačnu evidenciju kada su prva jaja počela da se čuvaju na ovom mestu. Ono što je interesantno, jeste da sigurno potiču od vladike Save. Hronološki ih ne možemo poređati. Na osnovu nekih detalja i slika, ručnih radova, koji su na jajima prikazani možemo da kažemo iz koje zemlje su došla. Na nekim jajima možemo videti da su ona dar crkava iz Amerike, za neka od novijeg doba znamo da su poklon iz Centralnoafričke Republike, dok su druga dolazila iz drugih zemalja širom naše planete“, izjavio je sveštenik Sabornog hrama Eparhije šumadijske, Dragiša Bogičević.

Kolekciju u Vladičanskom dvoru u Kragujevcu čini oko 200 kokošijih, nojevih, guščijih, prepeličijih, ali i drvenih jaja, koja su uglavnom rukom oslikana. Svako od njih ima svoju priču. Još uvek se ne zna da li će ih ispričati široj javnosti na nekoj izložbi. Sigurno je da će zbog toga što se ova unikatna kolekcija iz godine u godinu povećava, uskršnja jaja biti premeštena u neki veći prostor.

PROČITAJTE VIŠE:

USKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA PORFIRIJA: Vaskrsli Gospod bio je i sa našim precima kada su padali i ponovo ustajali! (VIDEO)

SRPSKA LEPOTA OČIMA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Evo kako bi naši gradovi izgledali da su ljudi! (FOTO GALERIJA)

DANA JE POKLONILA USKRŠNJA JAJA SIROMAŠNIM KOMŠIJAMA: Naše malo nekome znači mnogo!

Izvor: infokg
Foto: infokg

YOU MAY LIKE