Connect with us

događaji

MALI ZNAK PAŽNJE ZA VELIKOG ČIKA ĐORĐA: Čuvaru srpskog groblja na Zejtinliku uručen simboličan poklon od potpomka poginulog vojnika

Published

on

Više od pola veka deda Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu

Aranđelovčanin Ivica Anđelić pokrenuo je humanitarnu akciju za kupovinu srpske narodne nošnje čuvenom čika Đorđu Mihailoviću, čuvaru srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku.

Nakon što je novac prikupljen, ovaj čovek je lično otišao u Grčku i predao poklon čika Đorđu.

– Čika Đorđe se jako obradovao, a meni je puno srce što samo uspeli ovo uspešno da realizujemo i bar malo da mu se odužimo što sve ove godine čuva naše pretke- rekao je Anđelić.

Više od pola veka deda Đorđe čuva grobove ratnika iz slavnog vremena poginulih za otadžbinu prilikom proboja Solunskog fronta, odlučujuće bitke u Prvom svetskom ratu.

Jos video zapisa sa urucenja narodne nosnje . Ovoj Svetoj Starini Velikom Cika Djordju….

Geplaatst door Ivica Andjelic op Maandag 17 februari 2020

Na Zejtinliku počivaju mošti 21.000 ratnika, od kojih su 8.000 iz Srbije. Deda Đorđe zna imena svakoga od njih i čuva ih od zaborava.

Posao čuvara groblja nasledio je od oca Đura, a on od svog oca Sava Mihailovića, solunskog dobrovoljca rodom iz Grblja kod Boke Kotorske. Iako u godinama, časna starina se ne da. S obzirom na to da nema muškog potomka, već dve ćerke, kao i zbog zdravstvenog stanja, deda Đorđa je na ovom mestu nasledio Predrag Nedeljković još 2014. godine.

IZVOR: Blic FOTO: Ivica Anđelić

Advertisement