Chicago
21°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 10°F
Ветар: 13mph SW
Влажност: 55%
Притисак: 30.25"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
41/36°F

Published 3 godine ranije

By admin

MALI HLADNI RAT: Srbija i Crna Gora međusobno proterale ambasadore!

Ambasador Srbije proglašen personom non grata u Crnoj Gori, Srbija odgovorila recipročno

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je 28. novembra da je, proglasilo ambasadora Crne Gore u Srbiji, Tarzana Miloševića, personom non grata, kao odgovor na potez te zemlje da ambasadora Srbije proglasi nepoželjnim u Crnoj Gori.

“Povodom proglašenja ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije postupilo je na recipročan način”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Od ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića zatraženo je da napusti Crnu Goru, saopšteno je u kasno popodne 28. novembra iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

“Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajnim prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, ambasador je nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom crnogorskog naroda'”, kaže se u obrazloženju MVP.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori je dan ranije, 27. novembra, na izložbi dokumenata pod nazivom “Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja” rekao da je Mojkovačka bitka “kao primjer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu – kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom”.

Time je, ocjenjuju, unizio Skupštinu Crne Gore koja je 29. novembra usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore.

Odlukom Podgoričke skupštine Crna Gora je prisjedinjena Kraljevini Srbiji, a kralj Nikola Petrović Njegoš je nasilno detronizovan.

MVP je o svemu obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a Božoviću će nota biti naknadno uručena, navode u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

U SRCU ENGLESKE: Veliki navijač crno-belih otvara “Kafanu Partizan” u Notingemu! (FOTO)

SRBIJA I DALJE ČEKA NA ZVEZDICE: Mišelin odložio izbor restorana za sledeću godinu!

BRAVO, PRINČE! Filip Karađorđević poručio Bajdenu: Naneli ste mnogo štete Srbiji, nadam se da nećete ponoviti greške!

Lideri Demokratskog fronta osudili potez MVP-a

Potez Ministarstva vanjskih poslova pokazuje stepen očajanja u kom se odlazeći režim nalazi, napisao je jedan od lidera koalicije Demokratski front (DF) Andrija Mandić, dok je Milan Knežević poručio da protjerivanje ambasadora Božovića „samo zato što je saopštio istinu, predstavlja poslednji trzaj antisrpske politike odlazećeg režima“ .

Portparol DPS: Očekivana odluka

Portparol Demoratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić objavio je na Tviteru da je očekivana odluka MVP-a o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata.

“Odluka je donesena nakon više opomena poslije kojih je Božović nastavio da se miješa u unutrašnje stvari i omalovažava državu Crnu Goru”, napisao je Nikolić.

Od januara dva razgovora u MVP

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je i 11. novembra bio na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP).

Naime, nakon najave da će ambasador Božović položiti vijenac na Spomen ploču ispred Starog grada Budve, MVP ga je pozvao na razgovor gdje mu je predočeno da je najavljeni čin neprihvatljiv jer predstavlja grubo falsifikovanje istorije i miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, saopštili su iz Ministarstva.

Božoviću je tokom razgovora skrenuta pažnja na istorijske činjenice, da je Budva već bila oslobođena prije nego što je srpska vojska ušla u ovaj grad , podsjetivši ga da je Crna Gora 1918. okupirana od iste te vojske, kojom prilikom je ostala bez države i dinastije.

“Ambasador je obaviješten da Crna Gora ne može dozvoliti ovakve pokušaje prekrajanja sopstvene istorije, jer bi u protivnom uslijedile neminovne diplomatske posljedice”, saopšteno je iz MVP 11. novembra.

Božović je nakon toga odustao od najavljene ceremonije.

Božović je i 12. maja imao razgovor u MVP sa državnim sekretarom, ambasadorom Vladimirom Radulovićem nakon što je na Facebooku komentarisao emitovanje pjesme hrvatskog ekstremno desnog pjevača Marka Perkovića Thompsona na Radio-televiziji Crne Gore.

Radulović je reagovao na dio komentara Božovića koji se odnosio na poziv za utvrđivanje profesionalne i disciplinske odgovornosti novinara na Javnom servisu. Kako je rečeno Božoviću, to je bio neprimjeren gest, jer utvrđivanje odgovornosti ove vrste nije dio mandata ni ambasadora Srbije, ni ambasadora bilo koje druge zemlje, već pripada isključivo institucijama Crne Gore i njihovim nadležnim organima.

Evidentirano je i da je ambasador Srbije prisustvovao sahrani istoričara Vlada Jovićevića, iako je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti propisalo da sahranama mogu prisustvovati članovi najuže porodice.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, 28. janara ove godine, počeo je svoj ambasadorski mandat u Crnoj Gori predajom akreditivnih pisma predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube

YOU MAY LIKE