Chicago, IL
46°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 45°F
Wind: 4mph N
Humidity: 58%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
43°F
43°F
39°F
41°F
43°F
TueWedThuFriSat
66°F / 28°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

MALI HEROJ LUKA(9) PLIVAO I OSVOJIO ČASNI KRST: “Došao sam da se javim Bogu i da više budem sa njim” (FOTO)


Uprkos poplavama koje su pogodile zapad zemlje, plivanje za Časni krst održano je deveti put na Zlatarskom jezeru u organizaciji Crkvene opštine Nova Varoš, TO Zlatar i uz blagoslov Eparhije mileševske. Najmlađu učesnik ove manifestacije bio je devetogodišnji Luka Šaponjić.

-Došao sam da plivam da bih se javio Bogu i da bih bio više s njim, simpatično je odgovorio Luka na pitanje novinara otkud on tu.

Bojan Blagojević iz Užica i ove godine je na Zlatarskom jezeru doplivao prvi do Časnog krsta. On je međutim,uz saglasnost ostalih, osvojeno znamenje poklonio Luki. Za Časni krst plivala je osamnaestogodišnja Sunčica Bogićević iz Užica. Ova mlada kikbokserka je do sad sedam puta učestvovala u Bogojavljenskom plivanju jer kako kaže, porodica ju je naučila da se tradicija poštuje, ali kroz običaje i duh jača.

– Od 20 učesnika, 18 je zaplivalo. Najmlađi ima 9 a najstariji 46 godina. Za mene su svi pobednici jer su svi imali hrabrosti i srce da skoče u poprilično hladno jezero – kaže direktor TO Zlatar Branko Pucarević.

HLADNA VODA, ALI SRCE U JUNAKA: Plivači za časni krst na Zlatarskom jezeru

Nakon osvećenja vode i Časnog krsta i pozdravne reči predsednika opštine Nova Varoš Radosava Vasiljevića, po tradiciji plivalo se na deonici dugoj 33 metra, u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji pre vaskrsnuća.

Zbog visokog vodostaja a brinući o bezbednosti učesnika, ove godine nije organizovano Bogojavljensko plivanje na reci Lim u Priboju, gde se prijavio 51 plivač. Ipak, neki od njih, ne želeći da prekinu tradiciju, došli su, da se za Časni krst nadmeću na Zlatarskom jezeru.

Na obalama jezera okupio se i veliki broj gledalaca koji je došao da bodri hrabre plivače a da sve protekne mirno i bezbedno pobrinuli su se pripadnici MUP-a i Žandarmerije kao i lekarske službe.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE