Chicago
39°
Cloudy
6:53 am5:15 pm CST
Feels like: 32°F
Wind: 9mph NE
Humidity: 86%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
FriSatSun
32/21°F
41/27°F
46/32°F

Published 3 weeks ago

By Antonije Kovačević

MALI HEROJ LUKA(9) PLIVAO I OSVOJIO ČASNI KRST: “Došao sam da se javim Bogu i da više budem sa njim” (FOTO)


Uprkos poplavama koje su pogodile zapad zemlje, plivanje za Časni krst održano je deveti put na Zlatarskom jezeru u organizaciji Crkvene opštine Nova Varoš, TO Zlatar i uz blagoslov Eparhije mileševske. Najmlađu učesnik ove manifestacije bio je devetogodišnji Luka Šaponjić.

-Došao sam da plivam da bih se javio Bogu i da bih bio više s njim, simpatično je odgovorio Luka na pitanje novinara otkud on tu.

Bojan Blagojević iz Užica i ove godine je na Zlatarskom jezeru doplivao prvi do Časnog krsta. On je međutim,uz saglasnost ostalih, osvojeno znamenje poklonio Luki. Za Časni krst plivala je osamnaestogodišnja Sunčica Bogićević iz Užica. Ova mlada kikbokserka je do sad sedam puta učestvovala u Bogojavljenskom plivanju jer kako kaže, porodica ju je naučila da se tradicija poštuje, ali kroz običaje i duh jača.

– Od 20 učesnika, 18 je zaplivalo. Najmlađi ima 9 a najstariji 46 godina. Za mene su svi pobednici jer su svi imali hrabrosti i srce da skoče u poprilično hladno jezero – kaže direktor TO Zlatar Branko Pucarević.

HLADNA VODA, ALI SRCE U JUNAKA: Plivači za časni krst na Zlatarskom jezeru

Nakon osvećenja vode i Časnog krsta i pozdravne reči predsednika opštine Nova Varoš Radosava Vasiljevića, po tradiciji plivalo se na deonici dugoj 33 metra, u čast i spomen na Hristove godine života na zemlji pre vaskrsnuća.

Zbog visokog vodostaja a brinući o bezbednosti učesnika, ove godine nije organizovano Bogojavljensko plivanje na reci Lim u Priboju, gde se prijavio 51 plivač. Ipak, neki od njih, ne želeći da prekinu tradiciju, došli su, da se za Časni krst nadmeću na Zlatarskom jezeru.

Na obalama jezera okupio se i veliki broj gledalaca koji je došao da bodri hrabre plivače a da sve protekne mirno i bezbedno pobrinuli su se pripadnici MUP-a i Žandarmerije kao i lekarske službe.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
GOVOR PATRIJARHA U ČIKAGU: Ne treba deci previše da pričate o Bogu, o tome kakvi treba da budu, nego da im budete najbolji primer! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!