Connect with us

Srbija

MALAC GENIJALAC IZ POŽEGE: Uroš iz glave množi i stepenuje petocifrene brojeve, rezultati bez greške (VIDEO)

Published

on

Uroš Vasiljević iz Požege još uvek nema punih dvanaest godina, ali zato u glavi kao da ima savršeno tačan digitron. Ovaj dečak bez problema za nekoliko sekundi pomnoži trocifrene brojeve, a rezulat koji se meri desetinama hiljada tačan je do zadnje cifre.

“Kao mali dečak počeo sam da gledam Slagalicu, a najdraža igra mi je bila ona sa brojevima, počeo sam da računam i svidelo mi se. Baka mi je prvo objasnila osnovne opracije, a onda sam naučio i tablicu množenja. Shvatio sam da mi je to izuzetno interesantno, pa sam množio i tako se igrao. Svaki novi broj za mene je bio izazov”, priča Uroš.

SVE KRENULO OD “SLAGALICE”: Uroš Vasiljević

Požeški “malac genijalac” odličan je učenik petog razreda, iz matemetike ima čistu peticu, a pored množenja velikih brojeva čak pre šeste godine znao da je čita i latinicu i ćirilicu. Iako još uvek dečak, ozbiljno igra šah, a na brojnim turnirima i matematičkim takmičenjima osvajao je vredne nagrade. Kako kaže, logiku za brzo računanje je sam pronašao u glavi i koliko god se trudio, ne može da je objasni onima koji su radi da nauče isto ono što zna i on.

POMAŽE I SESTRI: Uroš je najbolji matematičar u kući

“Često se dešava da dok igram neku igricu, ili gledam televiziju, ja u sebi računam brojeve i tako se igram. To mi je za sada omiljena zabava. Mogu da množim i brojeve sa pet, šest cifara ali sa manjim brojem, ali trudim se da i za to pronađem svoju prečicu, pa da množim iz glave i petocifren broj sa petocifrenim”, rekao je Uroš.

BROJEVI, OMILJENA ZABAVA: Jednom je ispravio i nastavnika matematike

Drugarima iz odeljenja često pomaže prilikom rešavanja nekih zadataka, a isto je i kad dođe kući, jer mlađa sestra ne barata brojevima i računskim radnjama kao on.

“Jednom se desilo da je čak i svog nastavnika matematike ispravio, dok je radio zadatak na tabli. Uroš je uvideo grešku i sugerisao mu, nastavnik je pohvalio njegov telenat. Od malena smo ga samog slali u prodavnicu, uvek je odlično baratao i sa novcem “, kaže ponosna majka Snežana.

Otac Nikola takođe je ponosan na svog sina i nada se da će njegov nesporni matematički talenat i dalje da se razvija. U šali kaže, da taj gen nije imao od koga da nasledi i da je Uroš najbolji matematičar u porodici.

KOMPLIKOVANA LOGIKA:”Pokušava da nam objasni kako računa, ali to zvuči komplikovano”

“Sve to je išlo postepeno. Prvo je množio dvocifrene brojeve sa dvocifrenim, a onda je mogao sam iz glave da množi i mnogo veće brojeve. Prvo smo bili iznenađeni i proveravali smo ga sa digitronom i uvek je sve bilo tačno, možda samo ponekad bi mu se potkrala neka mala greška u velikim rezultatima. On nama pokušava da objasni kako to računa, ali verujte to zvuči toliko komplikovano, ta njegova logika“, kaže Nikola.

KAD PORASTE BIĆE DIREKTOR: Uroš već ima plan

Kad poraste, Uroš želi, kako nam je rekao, da bude direktor, a do tada se nada da će uspeti da osvoji jednu Maju, sa kojom se druži od malih nogu.

Izvor/Foto: RINA

Advertisement