Chicago, IL
55°
Sunny / Wind
6:02 am7:36 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 20mph W
Humidity: 31%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 4
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SatSunMonTueWed
50°F / 36°F
61°F / 41°F
63°F / 52°F
59°F / 39°F
46°F / 37°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

LUNA (9) PRELAZI 12 KM DO ŠKOLE: Jedini je đak u selu, pomaže u domaćinstvu, a želi da bude učiteljica!

Devetogodišnja Luna Vukić, iz babušničkog sela Radinjince, utihnulog u dolini zloćudne reke Murgovice, jedino je dete u ovom kraju i jedini đak pešak, koji svakog dana sa majkom Marijom (34) prevali po šest kilometara do škole u Ljuberađi, i isto toliko nazad do kuće u Turskoj mahali.

Već dve godine, po suncu, snegu, kiši ili bilo kom planinskom kijametu neumorno putuje do znanja, a vedar duh je ne napušta. Gotovo uvek je nasmejana i vredna i ništa joj nije teško.

Osim što brine o domaćim zadacima, o nekoliko svojih maca i kuca u dvorištu koji najavljuju svačiji dolazak, pomaže i majci Mariji, ali i dedi Miletu i babi Delki, oko kokošaka i ostalih životinja u dvorištu njihove kuće. Ima i svog malog papagaja kome još nije nadenula ime, ali ga brižljivo čuva od mačaka koje povremeno ulaze u njenu sobu.

Luna je ponos čitavog sela u kome je još stotinak duša:uglavnom penzionera, povratnika ili onih koji povremeno dolaze iz Babušnice, Pirota, Niša, gde su svojevremeno otišli u potrazi za boljim životom i povremeno dolaze na očevinu.

-Želja mi je, kad porastem da postanem vaspitačica. Nije mi teško da idem u školu, kada je lepo vreme, ali mi ponekad teško padne rano ustajanje. Sa majkom ustajemo posle pet, da bi stigla na prvi čas u Ljuberađi. Teško je kad pada kiša i sneg i kad nadođe reka.

Desi se ponekad da neko naiđe kolima pa nas odveze do Ljuberađe – priča mala Luna koja bi volela da ima računar, poput svojih vršnjaka u gradu.

Majka Marija je imala jedan neuspešan brak u okolini Prokulja,nakon čega se vratila u rodno selo, kod oca i majke. Pomaže im oko poljoprivrednih poslova i branja drva za zimu i svakodnevno vodi Lunu do škole. Zatim se vrati nazad u selo, pa opet u Ljuberađu da dovede Lunu. Navikla je svakodnevno dvaput da “šparta” do Ljuberađe i nazad i nije joj teško, ali bi volela da svojoj Luni obezbedi bolju budućnost.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

-Pomaže nas opština. Hteli su i neku kućicu da nam naprave u gradu, ali se ispostavilo da imamo problem sa placem na kome smo hteli da je izgradimo. Ne gladujemo, ne oskudevamo mnogo, pomažu nas i dobri ljudi, ali detetu je potrebna bolja budućnost.

Bistra je sve vrlo brzo zapamti, domaći radi bez ikakvih problema i posebno voli životinje. Vole je u celom selu jer je jedino dete. Moram još uvek da je vodim do škole, zbog divljači koja može da je uplaši. Nedavno su lovci nadomak sela odstrelili tri vuka.

Moram nekako da vidim da joj nabavim neki polovni kompjuter, da ne kaska za svojim vršnjacima u gradu, da joj sa roditeljima napravimo kupatilo i da joj obezbedimo bolje uslove – brižna je majka Marija (34).

Iz njihove mahale je i komšinica Milina Jovanović. Za Lunu kaže da je dete koje bi poželeo svako da ima i da će biti dobar čovek. Vredna je kao čigra i sluša starije. Često se druži sa njom i pripoveda joj razne priče. I ona kaže da je detetu potrebna pomoć, kako bi jednog dana stalo na svoje noge.

Sada smo se udružili svi iz komšiluka, da iskopamo kanal i dovedemo vodu sa izvora udaljenog pola kilometra. Pomažu i pojedini ljudi, kao što je Katarina iz Pirota.

Devojčici je potrebno kupatilo, računar, internet, i ostalo što imaju njeni vrašnjaci u gradu – zaključuje Milina.

Ovih dana, Luna je dobila i novogodišnje paketiće od Udruženja žena “Plodovi Lužnice”, na čijem je čelu Karolina Stamenković. Žene lužničkog kraja takođe će pomoći da Luna dobije bolje uslove za život u ovom selu ili Babušnici.

POVEZANE TEME:

LJUBAV ZA CEO ŽIVOT: Kineska doktorka dala ćerki ime Srbija!

BREGA O VEROISPOVEST SVOJIH ĆERKI: Ne znam više ni šta slave!

ČEKALI SU DECU 16 GODINA: Kada su saznali da dobijaju trojke tata je pao u nesvest!

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE