Connect with us

Amerika

LICEMERJE I DVOSTRUKI STANDARDI: Epidemiolozi ne znaju kako da opravdaju proteste BLM

Published

on

Zdravstveni stručnjaci u SAD našli su se u nezgodnoj poziciji pošto su promorani da opravdaju masovnu podršku koja iz određenih političkih i društvenih krugova dolazi za proteste Black Lives Matter (BLM), nakon što su u više navrata upozorili ljude na veliki rizik koji prati održavanje demonstracija tokom naređenja o restrikcijama kretanja zbog pandemije koronavirusa.

Ubrzo nakon što su pojedine savezne države otpočele zatvaranje u martu kako bi usporili širenje zaraze, nezadovoljni preduzetnici i nezaposleni građani pokrenuli su proteste širom zemlje, kako bi se usprotivili restriktivnim merama. Zdravstveni radnici i vladini zvaničnici upozoravali su da će ovakvi postupci najverovatnije samo prolongirati trajanje spornih mera.

“Svakako osuđujem proteste protiv zatvaranja u to vreme, ali ne osuđujem ove proteste sada, i sa time se borim. Teško mi je da sebi objasnim kako je to u redu.”, rekla je za New York Times Ketrin Triosi, epidemiolog na Univerzitetu u Teksasu.

Mnogi zakonodavci i eksperti u SAD, koji su bili protiv protesta zbog restriktivnih mera, sada su promenili ponašanje i praktično odbacili preporuku održavanja fizičke distance, kako bi umesto toga pružili podršku pokretu BLM.

Više od 1.300 epidemiologa i zdravstvenih stručnjaka potpisalo je otvoreno posmo podrške BLM protestima, navevši kako je “problem belih supremista smrtonosna pretnja po javno zdravlje, koja je starija od Kovida19 i doprinosi njegovom širenju”.

Uprkos opasnosti, podršku BLM-u dali su guvernerka Mičigena Grečen Vitmer i gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Sa druge strane, brojni zdravstveni stručnjaci koje je intervjuisao New York Times, priznali su da je u ovom trenutku pružanje podrške jednom protestu, u odnosu na drugi, samo na osnovu razloga koji stoji iza protesta, u najmanju ruku licemerno, ako ne i čvrst dokaz dvostrukih aršina.

“Dozvolili smo da hiljade ljudi umru u samoći. Sahranjivali smo ljude preko Zoom-a. I sad odjednom kažemo: ‘Ma nema veze’?”, rekao je Nikolas Kristakis, profesor društvenih i prirodnih nauka na Jejlu.

IZVOR: Daily Wire
FOTO: Pixabay

Advertisement