Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 7mph S
Humidity: 82%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
55°F
57°F
59°F
63°F
64°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 36°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By admin

LEPOTA ‘SRPSKOG BLEDA’ OSTAVLJA BEZ DAHA: Na ovom poluostrvu živi samo nekoliko stanovnika i svi se prezivaju isto! (FOTO)

Кada se polovinom prošlog veka formiralo jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarsko klisuri priroda je nakon toga odradila fenomenlan posao i sama napravila specifične i fascinantne pejzaže koji naročito tokom jesenjih dana, sa spektrom boja koje se prelivaju na suncu, oduzimaju dah posetiocima. Sa vrha Кablara puca pogled na veličanstvene meandre Zapadne Morave, a u dolini ove planine brojni putnici namernici zastanu na trasi starog puta ka Čačku, pitajući se da li je pred njihovim očima sinuo čuveni Bled. Poluostrvo Pejice smešteno u klisuri pravi je dragulj i neodoljivo podseća na prelepi lokalitet u Sloveniji.

“Poluostrvo Pejice nastalo je kada se formiralo i jezero 1954. godine. Na njemu živi nekoliko porodica i svi se prezivaju Pejice. Osim ovih meštana, ima oko 30 vikendica, pa preko sezone broj stanovnika na ovom ostrvu bude duplo povećan. Svakako jedan od prelepih lokaliteta u Ovčar banji koja sa sobom nosi veliki turistički potencijal. Vožnja katamaranom pored poluostrva nezaboravan je doživljaj i neretko se dešava da ga turisti često porede sa ostrvom u Sloveniji, i nazivaju “srpski Bled”, rekao je za RINU Vojin Jakovljević direktor TO Čačak.

Ovaj lokalitet u Ovčar Banji do sada se pokazao kao pravi raj za profesionlane i fotografe amatere, koji upravo ovde svojim objektivima prave fotografije koje kasnije zahvaljući društenim mrežama obilaze Evropu i svet. Pored Pejice, u uklještenim mendrima Zapadne Morave smestilo se i polustrovo na kom se nalaze dve srednjovekovne svetinje manastiri Jovanje i Uspenje. Sva ova lepota i bogato kulturno-istorisjko nasleđe već godinama unazad privlače posetioce na malu, srpsku Svetu Goru, a ove sezone oboreni su rekordi kad je u pitanju broj turista koji su posetili ovaj kraj.

“Broj ostvarenih noćenja je već do septembara 2022. bio na nivou čitave prethodne godine. Bilo je dosta organizovanih poseta, a za vožnju katamaranima kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru čitavu sezonu se tražilo mesto više. To je svakako jedan od aduta po kojima se boravak u ovom delu Srbije prepoznaje. Zahvaljujući velikim ulaganjima Vlade Srbije, Ovčarsko-kablarska klisura je postala jedna od najposećenijih destinacija. Nastavićemo dalja ulaganja i u naredne dve godine”, dodao je Jakovljević.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE