Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

LAŽI I OBMANE UBICA “SRPSKE KUĆE” U ČIKAGU: Ni traga od Pavlovića, Fondacije, ne zna se gde je 1,7 miliona dolara!

Poslednjeg dana avgusta 2020. godine prestao je da postoji Muzej “Sveti Sava” u Čikagu, poznatiji kao Srpska kuća. Tog dana, naime, zadužbina koju su srpskom narodu ostavili oficira Kraljevine Jugoslavije još davne 1952. prodata je kompaniji “Campbell Street Asset Management” za 1,7 miliona dolara, kako je zvanično objavljeno.

Više od godinu i po dana kasnije, niko ne zna gde je nestao novac od prodaje koju su, i pored protivljenja srpske zajednice, udruženja i Srpske pravoslavne crkve, sproveli Dr. Žika Pavlović i članovi uprave Muzeja.

Iako je Uprava, u saopštenju koje je neposredno posle prodaje objavljeno u Balkan City magazinu (inače listu jednog od članova Uprave, Gorana Veselinovića) najavila kako će biti osnovana Fondacija Dr. Slobodana Draškovića, koja će iz pomenutih sredstava (1,7 miliona dolara) između ostalog dodeljivati stipendije srpskim studentima, u međuvremenu se ništa od toga nije desilo.

Ispostavilo se da je obećanje bilo ludom radovanje, ako je iko uopšte i pomislio da će Uprava, koja je uspela da neodgovornim i sumnjivim poslovanjem uništi i na kraju proda Muzej koji je postojao punih 68 godina!

Redakcija Serbian Timesa pokušala je da odgovore na ova gore pitanja dobije od predsednika Upravnog odbora Muzeja, Dr. Pavlovića, ali se on, po starom običaju, nije javljao na telefon niti odgovarao na poruke.

Ubistvo zadužbine sa predumišljajem

Podsećamo, Uprava je u februaru 2016. stavila katanac na Srpsku kuću, a prethodno njeni članovi godinama nisu uspeli da organizuju ni jednu smislenu akciju ni aktivnost koja bi joj obezbedila stabilan život. Ali su zato uspeli da do guše zaduže instituciju koja im je data na staranje dajući joj pozajmice pod zelenaškom kamatom od 10%.

U ovom trenutku nije poznato gde se nalaze vredna umetnička dela i bogata biblioteka i arhiva Srpske kuće, sa bezbroj važnih dokumenata koji svedoče o dolasku, postojanju i delovanje srpske zajednice na ovim prostorima u poslednja dva veka. Osim što su zloupotrebili ime Dr. Slobodana Draškovića, osnivača i dugogodišnjeg predsednika Srpske kuće, da zametnu tragove i zavaraju javnost, nije poznato šta su članovi Uprave uradili za njegovom zaostavštinom.

Zgradu u Beri ulici u centru Čikaga grupa srpskih oficira kupila je još 1952. godine. Srpski klub, kako je isprva nazvan, bio je poprište brojnih kulturnih dešavanja, koncerata, izložbi, književnih i poeskih večeri, a u njemu je začeto i prvo srpsko pozorišne u Americi – danas poznato kao Srpsko-američko pozorište “Mira Sremčević“, koje je u njemu odigralo brojne predstave.

Klub je u međuvremenu pretvoren u Muzej, da bi se smanjili troškovi, ali ni to nije bilo dovoljno da se spreči njegovo propadanje pod Upravom na čelu sa Žikom Pavlovićem.

MACA POJELA JEZIK, DA LI ĆE I PARE: Žika Pavlović, predsednik Uprave Muzeja “Sveti Sava”

Šta je “Chicago Tribune” pisao o srpskoj bruci

Srpska kuća, bolje reći Srpska brukadospela je tada i na strane najčitanijeg i najuglednijeg čikaškog dnevnog lista “Chicago Tribune”, koji u tekstu objavljenom 2. septembra 2020. piše:

“Donedavno, Srpsko-američki muzej Sveti Sava je bio vlasnik i upravljao zgradom, počev od 1952. Poslednjih godina grad je kažnjavao Muzej zbog primećenih nedostataka u zgradi, a umesto da se uhvati u koštac sa skupim popravkama, grupa je odlučila da proda zgradu.

Uprava je zatvorila zgradu 2016. godine i Muzej je postao predmet dugogodišnje prepirke. Poslanik Tom Tunei podržao je napore da se Muzej uvrsti na Landmark listu (objekat od istorijskog značaja za grad), čemu se protivila Uprava. Grad je 2018. godine proglasio zgradu Landmark-om, što je onemogućilo čelnike da sruše ovu istorijski značajnu kuću. U to vreme čelnici muzeja rekli su da će taj potez biti finansijski udarac za kulturnu instituciju koja već trpi „velike poteškoće“.

MUZEJ SVETI SAVA NA STRANAMA NAJPOZNATIJEG ČIKAŠKOG LISTA: Tekst u “Chicago Trubune-a

Kompanija “Campbell Street Asset Management” namerava da adaptira zgradu i prenameni je u stanove. Ovo je zanimljivo imajući u vidu da je aktuelna Uprava Muzeja više puta istakla kako su nemoguće bilo kakve adaptacije na zgradi i kako ona mora da se sruši

Tokom godina članstvo Muzeja se smanjivalo, a lokacija vile je sve više postajala nezgodna, s obzirom na to da mnogi članovi sada žive u predgrađu.”, pisao je Chicago Tribune o problemima kroz koje je prolazila Srpska kuća.

U tekstu se dalje navodi da je kompanija “Campbell Street Asset Management” kupila zgradu i da namerava da je adaptira i prenameni u stanove, po rečima njenog suosnivača Gabriel Horstika.

Renoviranje je ipak bilo moguće?

Ovo je posebno zanimljivo imajući u vidu da je aktuelna Uprava Muzeja više puta istakla kako su nemoguće bilo kakve adaptacije na zgradi i kako ona mora da se sruši. Takođe, Uprava na čelu sa Pavlovićem je 2016. godine odbila ponudu nekoliko građevinskih kompanija iz Čikagačiji su vlasnici Srbi, a koji su bili spremni da besplatno renoviraju celu zgradu.

Poznati arhitekta Frederik Vejnrajtt Perkins dizajnirao je kuću sa devet spavaćih soba. Dvorac u američkom stilu “foursquare”, površine 11.403 kvadratnih metara, izgrađen je 1902. godine. Ima sedam punih kupatila, dva polukupatila, šest kamina, 12 metara visoke plafone, pozorište, podrum i gostinsku kućom.

Na kraju ovog teksta, evo i imena koja će crnim slovima ostati upisana u istoriji srpske zajednice u Čikagu. Ovo je Uprava koja je uništila i prodala nešto što nije bilo njihovo: Živojin Žika Pavlović (predsednik), Vesna Noble (sekretar, pokojna), Goran Veselinović, Vuk Zečević, Miroslav Miki Knežević (članovi).

Piše: Antonije Kovačević Foto: Chicago Tribune Printscreen, Redfin, Youtube

YOU MAY LIKE