Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 13mph WNW
Влажност: 59%
Притисак: 30.23"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

LAVROV: Desilo se nešto nezamislivo, ali naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši!

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, obraća se javnosti iz Moskve, nakon što je ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otkazivanju njegove posete našoj zemlji.

– Desilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korišćenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Poseta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao pretnja velikih razmera – rekao je Lavrov i dodao je da je sve što se desilo cinizam i licemerje Zapada.

Crna Gora, Bugarska i Severna Makedonija zabranile su u nedelju uveče prelet aviona ruske vlade kroz svoj vazdušni prostor uoči najavljene posete ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Nakon toga je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile nebo za avion Sergeja Lavrova, ističući da Moskva nije ta koja pravi novu „gvozdenu zavesu“, već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.

On je naveo da je planirano da se razmotri širok krug pitanja, da se razgovara i o našem strateškom partnerstvu, ali i o međunarodnim pitanjima.

„Očigledno oni koji vuku konce u Briselu nisu to hteli, nisu hteli da mi izrazimo podršku Beogradu između ostalog i projektu Otvoreni Balkan. Sad je svima očigledno da Brisel, Nato i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat zvan Zatvoreni Balkan“, rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je konstatovao da Brisel nije hteo da obezbede platformu Rusiji u Beogradu da Moskva iznese svoj stav o nizu regionalnih pitanja.

„Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši“, naglasio je Lavrov.
„U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost“, naveo je on.

Izvor: Nulta Tačka Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE